АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

С какви събития България ще закрие първото си европредседателство

27 юни 2018

 

 
Изложба, дискусия, концерти - с пет събития България ще отбележи края на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз.
 
На 27 юни 2018 г. ще бъде открита изложба с посланията на лидерите на ЕСи на държавите членки, написани след неформалната вечеря в Софияна 16 май 2018 г. Изложбата е подредена в Национална галерия – Двореца, на пл."Княз Алекснадър I" и ще бъде открита от министъра за българското европредседателство Лиляна Павлова.
 
Отново на 27 юни 2018 г. от 15 часа е организирана дискусия отчет на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 – резултатите", по време на която заедно със социолози, икономисти и представители на администрацията ще бъде представено постигнатото през отминаващите шест месеца.
 
В същия ден, но в 19 часа Симфония №8 на Густав Малер, изпълнена от над 400 музиканти на сцената на зала 1 в НДК, ще закрие първото българско европредседателство. По време на официалната церемония България ще предаде щафетата на следващото председателство – австрийското.
 
На 30 юни 2018 г. в 10 часа българското председателство ще бъде закрито от "доджо" децата, които откриха събитията в НДК през януари. Mega Dojo Sofia 2.0 ще събере отново над 300 ученици от цяла България, които ще могат да се забавляват и учат факти за Европа в създадените за тях специални работилници на петия етаж в НДК.
 
На 1 юли 2018 г. от 19 часа ще се проведе концерт на открито "Музиката на Западните Балкани". Събитието ще се състои в парка зад НДК – новата открита сцена на двореца. В него ще вземат участие Теодосий Спасов и неговата формация Western Balkans Band BG, както и музикантите от "Спектрум" и 4th Edition.
 
https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/06/25/3205487_s_kakvi_subitiia_bulgariia_shte_zakrie_purvoto_si/?ref=home_layer2