АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз

25 юни 2018

 

Президентът: Националните парламенти на държавите членки на ЕС имат своя принос за изработването и провеждането на европейските политики

 

Активното участие на националните парламенти на държавите членки е жизненоважно за Европейския съюз. Като най-представителни демократични органи, именно парламентите свързват европейските политики и националните общества. Това заяви държавният глава Румен Радев, който в Националния дворец на културата все участие в заключителната пленарна среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз, в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

 

„Обстановката, в която се развива Европейският съюз днес, е динамична, противоречива и непредсказуема. По пътя ни напред има много общи предизвикателства и споделени рискове“, каза още Румен Радев и определи като основна задача през общността запазването на общите  ценности и надграждането на постиженията на Европейския съюз.

 

Президентът даде висока оценка на постиженията на България в рамките на нейния ротационен мандат като председател на Съвета. Румен Радев отличи дейността на председателството ни за утвърждаването на европейската перспектива на Западните Балкани, както и в областта на кохезионната политика, сигурността и дигиталния дневен ред на ЕС.

 

„Всяко ротационно председателство е важно за реализирането на напредък по дневния ред на ЕС и за формулирането на европейските политики“, подчерта още президентът Румен Радев в изказването си на форума.

 https://www.president.bg/news4478/prezidentat-natsionalnite-parlamenti-na-darzhavite-chlenki-na-es-imat-svoya-prinos-za-izrabotvaneto-i-provezhdaneto-na-evropeyskite-politiki.html