КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Австрия

25 юни 2018

С тържествен концерт беше отбелязан 24 май във Виена

Поднасяне на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий, връчване на почетни грамоти от Министерство на културата на заслужили творци и общественици сред българската общност в Австрия и тържествен концерт с участието на тенора Калуди Калудов и трио Владигерови. Така беше отбелязан Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Виена.
 
В 17:30 австрийско време започна официалното отбелязване на празника. Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Австрия доктор Иван Сираков и директорът на Българския културен институт "Дом Витгенщайн" доц. д-р Румяна Конева подонесоха цветя на паметника на братята Св. Св. Кирил и Методий в двора на института. В привествената си реч доц. д-р Конева акцентира напомни, че в "Дом Витгенщайн" празникът се отбелязва за 41-и път. През 2017 година Културният институт отпразнува четири десетилетия от своето създаване.
 
След словото на доц. д-р Бисера Дакова, лектор по български език, литература и култура във Виенския университет, тържествената програма продължи с връчването на грамоти на заслужителите представители на българската общност в Австрия. Доктор Александров Александров, скулптора Атанас Колев, доктор Анелия Хохвартер, поетесата Катя Кремзер, професор Искра Шварц и доктор Петра Кармен Мойси бяха отличени.
Офталмоложката Анелия Хохвартер наскоро се върна от поредната си мисия в Етиопия. Българката често пътува до Африка, където доброволно помага чрез безплатни прегледи и обучения на лекари. Тя е също така движеща сила на инициативата "Локомат за България", целяща закупуването на първия подобен робот в България, необходим за рехабилитация на хора с двигателни проблеми.
 Музикалната програма започна с изпълнения на световноизвестния тенор Калуди Калудов и съпругата му Анна Дитри-Калудов под музикалния съпровод на Ермила Швайцер. Те представиха произведения на Леонкавало, Биксио и други и завършиха своята програма с дует на популярната песен по музика на Никола Бродски - Бъди моята любов ("Be My Love") .
 
След Калуди и Анна Дитри-Калудов, на сцената излязоха трио Владигерови. Близнаците Константин и Александър, заедно със сестра си Екатерина, изпълниха "Песен и Хумореска" от цикъла "Миниатюри Шумен" оп. 29 по музика на своя дядо Панчо Владигеров, "Cake - Walk" из сценичната музика към пиесата "Цезар и Клеопатра" и "Всички хора са братя" по аранжимент на Александър Владигеров.
Александър Детев
http://news.bnt.bg/bg/a/s-trzhestven-kontsert-beshe-otbelyazan-24-may-vv-viena