КАЛЕЙДОСКОП

„Сабантуй – България” 2018. Празник в Южния парк

21 юни 2018

 

 
На 3 юни в Южния парк в София се състоя Културно-спортен семеен празник „Салантуй – България 2018”. Организатор на проявата бе Сдружението „Волжски българи”.
 Сдружението е създадено в България през 2014 г. за популяризиране културните традиции на волжките българи (татари, башкири, чуваши) и укрепване на културните и икономически връзки между Република Татарстан, Башкорстан и Чувашия с България,
Събитието се провежда под патронажа на посолството на Руската Федерация и Националната Комисия за ЮНЕСКО в България, с подкрепата на столична община и с медийното партньорство на БТА и БНР.
На „Празничната порта на Сабантуй” бяха посрещнати официалните гости от Руската федерация и България.След обиколка на площадките за спорт, традиционни народни игри, народни занаяти, национални кухни и многобройните щандове, официалните гости се качиха на Голямата сцена и официално откриха празника.
Празникът предложи програма на професионални танцови и хорови състави. В него се включиха някои звезди на българската, руската и татарската естрада, детски колективи.
Какво се случи на специално създадените за Празника площадки? На площадка „Спорт” се проведоха състезания по старинна борба с пояси „Кореш”, канадска борба, вдигане на гири. Победителите получиха различни награди, а главния Батир на Сабантуй толямата награда – жив овен. На площадка „Традиционни народни игри и състезания” с участие на всички желаещи, деца и възрастни започнаха: надбягване с кобилици с пълни с вода ведра, надбятване с чувал, вадбягване с яйце в лъжичка и други. На площадка „Народни занаяти” занаятчии и майстори от България, Татарстан, Башкортстан, Евросъюза показваха своите умения и провеждаха майсторски класове. На площадка „Национални кухни” бяха представени традиционни ястия на национални кухви от различни страни. Предложени бяха Майсторски класове от гости- готвачи от Татарстан.
През целия ден многобройни щандове предлагаха сувенири, блюда и сладкищи от националните кухни, рекламни материали и прочее. В късния следобяд, във времето 17.00 – 20.00 часа, празникът продължи с дискотека или по-скоро хоротека. Играеха се преди всичко народни танци.
Към 20.00 часа Празникът „Сабантуй – България 2018”, изпълнен с песни, танци, благородна спортна надпревара и много веселие, беше закрит.
                    Йордан Колев