ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Станимира Петрова – двукратна европейска шампионка по бокс

20 юни 2018

 

Асеновградчанка  мечтае за олимпийски връх.Звучи много амбициозно, предизвикателно, но не е виртуална реалност, нито е изхвърляне.
Станимира Петрова не е ново лице сред елита на женския бокс в Европа.
Станимира, не само че вече е реализирала значими успехи в състезания от най-висок ранг, но е триумфирала и на върха.
ОИ са особен момент в кариерата на един спортист. Към триумфа на ОИ звездата в спорта се подготвя в четиригодишен цикъл с много натоварвания и много сериозно.
От особено значение е и в каква форма ще бъде големият спортист именно в предолимпийската година. За да се оцени по-точно какви са шансовете мечтата да стане реалност.
Европейска шампионка от София през 2016 и носител на Световната титла през 2014 в Джеду, Станимира мечтае и за олимпийски връх.
След Европейското първенство в София(2018), където Станимира дублира титлата, мечтата изглежда и като достижима цел.
В София Станимира Петрова триумфира на върха след мач за титлата с Дария Аврамова от Руската Федерация. Срещнаха се две европейски шампионки. Играха по-скоро предпазливо и с респект една към друга.
Станимира Петрова имаше eвропейска титла в кат.54 кг., Дария Аврамова – в кат.60 кг. Сега изключителната българска боксьорка извоюва европейска титла и в кат.57 кг.
Преди Европейското първенство през 2018 г., българката имаше в актива си 65 победи при 14 загуби в 79 изиграни мача между въжетата на боксовия ринг.
Тя не крие, че е имала предложения да се състезава за друга държава, но споделя, че обича България и желае да чуе в своя чест българския химн.
Кариерата и в големия спорт е толкова взривна, силно впечатляваща, че не се съмняваме за изпращани и предложения.
За най-големия си успех говори кратко: „ На световното първенство изиграх 5 срещи – срещу Америка, Германия, Франция, ½- финал  срещу Русия и финал срещу европейската шампионка от Италия”.
Зашеметяващият успех очевидно не я прави суетна, след като избледняват в мислите имената на конкурентките. Този успех е само стъпало, а не венец на кариера, впрочем, кариера в бокса току-що стартирана реално…
„Прекрасно е да се чувстваш победител”, изповядва Станимира относно вълненията и чувствата в момент на постигната голяма цел.
„Прекрасно е, когато трудът се възнаграждава, когато чуеш химна и се развее трибагреникът”, допълва звездата в бокса. Впрочем, за звезди в бокса специалисти говорят при състезатели с няколко титли.
Интересното е, че тя е започнала да тренира таекуондо. Пренасочила се е към бокса защото тренирала неолимпийско таекуондо. През 2013 Станимира окончателно приключила с таекуондото и се отдала на бокса.
Когато сравним годините с обявен специален интерес към бокса и годината на първата и титла в бокса, идва смайване и възклицание: Невероятно! Уникално!
Питат я в разговор имала ли е момент, в който да е искала да спре. И тя отговаря: „Имало е такива моменти, но те бързо минават…”
Амбициозна, мотивирана, отдадена, Станимира Петрова изповядва: „Просто знам, че моето място е в залата и на ринга. Така се чувствам жива и щастлива”.
Колкото до Европейското първенство по бокс в София(2018), то приключи с феноменален успех за българските спортистки: 3 титли. Отборите на България и Руската Федерация доминираха с реализирани по три триумфа.
На най-високия връх за България се качиха: Стойка Петрова(54), Станимира Петрова(57) и Мелиз Йонузова(67).
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”

P.S. Излезе информация, че Станимира Петрова е била поканена от Международната боксова асоциация АИБА да стане една от 5-те посланици на женския бокс по света.