КАЛЕЙДОСКОП

"Сабантуй-България" 2018. Изложба и Форум

20 юни 2018

 

 
В дните 1 - 3 юни в София бе отбелязан древният празник на волжките българи Сабантуй” – празника на ралото, на привършването на пролетната земеделска работа, специално на сеитбата. Организатор на проявата бе Сдружението „Волжски българи”, с председател г-жа Алфия Димитрова.
 Сдружението е създадено в България през 2014 г. за популяризиране културните традиции на волжките българи (татари, башкири, чуваши) и укрепване на културните и икономически връзки между Република Татарстан, Башкорстан и Чувашия с България,
Събитието се провежда под патронажа на посолството на Руската Федерация и Националната Комисия за ЮНЕСКО в България, с подкрепата на столична община и с медийното партньорство на БТА и БНР.
Корените на земеделската култура на Дунавска и Волжка България са общи в далечното минало. Хубаво е, че една древна традиция оживява. Възстановява се общобългарската древност, въпреки появилите се през вековете езикови, религиозни и други различия.
          На 1 юни в Руския културно-информационен център в София бе открита изложба и се проведе кръгла маса на тема: „Перспективи за Развитие на културно-исторически туризъм България – Татарстан”.
 
Събитието започна с откриване на изложбата „Круг дружбы” – гр. Елабуга, Татарстан. Художници от Руската Федерация и от чужбина експонираха картини за културно-исторически събития, традиции и природни забележителности на Татарстан, Башкорстан, Чувашия и др.
 
Събралите се гледаха видеоклип, представил природни и исторически забележителности на гр.Казан. Изложение направи г-жа Д. А. Санникова, директор на „Комитета по развитието на туризма” на гр. Казан.
 
Присъстващите се запознаха с възможностите, с които разполага градът, за да бъдат посрещнати, настанени и обслужени туристите – летище, пристанище, градски траспорт, хотели, ресторанти, спортни съоръжения и т.н.
         
          Направено беше и представяне и на гр. София като туристическа дестинация, с  видеоклип и изложение от г-н Иво Маринов - директор на ОП „Туризъм” при Столична община.
 
Форумът завърши с интересна викторина и дискусия с участниците.
 
Йордан Колев
 
сн. "Сабантуй" - празник