КАЛЕЙДОСКОП

Проблеми с български деца в Норвегия

18 юни 2018

 

Посланикът ни в Норвегия: Нямаме повече достъп до информация от медиите
Българските дипломати нямат по-голям достъп до информация от медиите във връзка с децата на български родители, отнети от норвежките социални служби. Това стана ясно от думите на посланика ни в Норвегия Румяна Митрева в предаването „Тази сутрин" по bTV.
 
Миналата седмица ви разказахме няколко случая на българи, чиито деца са отнети, както и за наши сънародници, които напускат Норвегия, притеснени от голямата власт на социалните служби.
 
На въпрос за един от тези случаи – на Цветелина Уланд, Митрева посочи: „В общи линии информацията, която има, е от вашите репортажи, защото тук, както получихте такъв отговор от социалните служби, същият отговор дават и когато се обаждам от посолството – властите се позовават на конфиденциалност на информацията". Единственият начин да се получи някакъв достъп до съдебните заседания, да се легализира присъствието на консул на тях, е предварително да се получи разрешение, добави дипломатът.
 
Митрева посочи като проблем, че когато норвежките власти отнемат паспорта на български граждани, те не информират нашите дипломати. Такава е практиката тук, посочи тя. По думите ѝ, ако има доказателства, ще реагират.
 
Но отново изтъкна проблема с липсата на информация и че при такива ситуации хората рядко са запознати с правата си и местните условия и търсят съдействие едва след като вече има съдебно решение.
 
Диана Ковачева за закрилата на детето в Норвегия: Там шамарът е инкриминиран
Посланикът изрази силно съмнение, че каквито и да е обществени протести ще се отразят на решенията на норвежкия съд.
 
http://www.standartnews.com/svyat-europe/poslanikat_ni_v_norvegiya_nyamame_poveche_dostap_do_informatsiya_ot_mediite-372272.html