КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Рим

14 юни 2018

 

 
Асоциация АРТЕМИДИЯ & Биенале АРТЕМИДИЯ
„Изкуство и Приятелство”, Рим
 
     Асоциация Артемидия в Рим, Италия е създадена през февруари 2007г. по повод и в чест на приобщаването на България в Европейската общност, празнувайки през 2017г. и своята 10 годишнина. Успоредно с нейното основаване започва да се провежда Биенале Артемидия за популяризиране на българското изкуство и култура като в същото време се превръща в културен мост между изкуството и културата на България, Италия и Европа, нашето голямо семейство.
    Асоциация и Биенале Артемидия имат за цел задълбочено популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света.
Тяхната цел е също така да приобщят още повече младите хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата, които са между най-силно въздействащите средства за формиране на личностите и за укрепване облика на страната ни. Тази културна организация и този неин културен форум се създадоха, не на последно място, с цел по-задълбочено съхраняване и популяризиране на националната памет, на българската народност и идентичност.
 Проектът за културния празник Биенале Артемидия по най-директен начин популяризира големите постижения и ценности в културния облик на България чрез нейните силно изявени и високо оценени имена на творци във всички области на изкуството, литературата, поезията и музиката, там където страната и народът ни имат безспорни качества и предимства за представяне.
   Етапите на проекта за тези културни празници са –
. Подбор и представяне на големи автори и творби в българската поезия.
. Подбор и представяне на автори в българската музика и на техни творби.
. Представяне на творби на български художници и скулптори.
. Представяне на новоизлезли книги на български автори.
. Представяне, в сътрудничество с Фондация ‘’Никола Гюзелев’’, възпитаници на големия български оперен артист и педагог М° Никола Гюзелев.
. Връчване и на този културен форум в Рим, веднага след София, на Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ за оперно изпълнителско и изобразително изкуство, учредена през 2016г. в БАН по повод 80-годишния юбилей на прочутия български оперен артист и художник Никола Гюзелев, Доктор Хонорис Кауза на БАН, Комендатор на Италия, носител на престижната световна награда Златен Джузепе Верди и най -високи отличия на България и Италия.
    Празниците на българската и европейска култура, които организира Асоциация Артемидия са чудесен повод да се покаже макар и неголяма част от българската култура, за да станем по-познати и близки на всички които не знаят кои сме, защото тъжната истина е, че извън границите на България, дори в общия ни европейски дом, или не ни познават, а ако са срещали някои от нашите творци, то най-често игнорират факта, че са българи.
Всички издания на тези празници са обогатени с участието на артисти, музиканти, певци, художници и скулптори от най-високо ниво.
     Биенале Артемидия се провежда винаги под патронажа и с подкрепата на Министерството и на Министъра на културата на България, на Министъра и на Министерството на Културата на Италия, на Българското посолство в Рим и със съдействието на Българския културен институт в Рим, на Фондация ''Никола Гюзелев'', а през годините също на Римска Община и на Държавния културен институт към Министерство на външните работи на България.   
    Силният стремеж и акцентът на тези инициативи, които осъществява Асоциация Артемидия, са безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии. 
И в тази цел е и нейната програма максимум.
Защото културата на един народ е неговият облик и същност!
      Асоциация „Артемидия“ бе отличена през май 2017г. с грамота от Министерството на културата на България - по случай Празника на българската писменост и култура 24 май и 10-годишния юбилей на Биенале „Артемидия“, министърът на културата Боил Банов връчи на Асоциация „Артемидия“ (AssociazioneCulturaleARTEMIDIA) грамота от българското Министерство на културата. Грамотата бе връчена на г-жа Анна-Мария Гюзелена на прием, даден от посланик Марин Райков в Българското посолство в Рим, за 24 май 2017г. На тържеството присъства и Западноевропейският митрополит Антоний, както и представители на културните и дипломатически среди в италианската столица. Отличието се дава на Асоциация „Артемидия“ за популяризирането на българското изкуство и култура в Италия от 2007 насам.                                                          
                             Асоциация Артемидия, Рим, Май 2018г.