КАЛЕЙДОСКОП

Български спектакъл в Рим

14 юни 2018

 

Ансамбъл „Чинари“ заплени гостите на българския спектакъл на Капитолийския площад в столицата на Италия

 

Спектакълът „Открий България“, посветен на приноса на България към европейската култура, събра стотици зрители на Капитолийския площад в Рим на 28 май 2018 г., информира пресцентърът на МВнР. Събитието бе част от културната програма на Българското посолство в Рим, финансирана по Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Спектакъла откриха музиканти и танцьори от ансамбъл „Чинари“, които представиха вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос към европейската културна идентичност. Кирилицата оживя в 3D мапинг шоу, проектирано върху фасадата на сградата на Римската община, което разказа за това как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството сред източните славяни.

 

Светлинното шоу е дело на българското MP Studio, носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света. Саундтракът на спектакъла включваше изпълнения от най-новия албум на хор „Мистерията на българските гласове“ – „Бучимиш“, чиято световна премиера бе на 25 май. Музиката е на Петър Дундаков, а записите бяха със специалното участие на австралийската певица и композитор Лиса Джерард.

 

Събитието беше открито от министъра на културата Боил Банов и посланика на Р. България в Италия Марин Райков. Приветствие отправи и зам.-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим.

 

Специални гости на спектакъла бяха Иван Тотев и Рафаело Де Руджери, кметове на Пловдив и Матера, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата.
Инициативата се организира съвместно с Българския културен институт в Рим, в партньорство с Община Рим и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на културата и Уникредит Булбанк.