КАЛЕЙДОСКОП

Българска изложба в Македония

12 юни 2018

 

Софийската градска галерия представя "художествените улики на соца" в Скопие
 
Първо институционално представяне на българска галерия в Македония
 
Българска изложба гостува за първи път в Македония. Софийската градска художествена галерия ще представи своята експозиция "Следобедът на една идеология" в Националната галерия на Македония "Чифте Амам". Куратори са Георги Лозанов и Георги Господинов. Откриването е на 12 юни и е първото институционално представяне на българска галерия в Македония.

Изложбата представя с "нехудожествени очи" творбите, притежание на галерията. Търси в тях свидетелства за епохата на социализма и за начина, по който са я преживявали артистите. Разчита на това, че те на собствения си език са писали страници от микроисторията на този исторически период, че творецът винаги участва в "двойна игра": докато отразява реалността, и тя му се отразява, присъства в работите му, както по волята му, така и независимо от нея.

Кураторите казват, че естетическите качества не са били водещи при подбора на картините и скулптурите, което далеч не значи, че ги нямат. Сред представените в Скопие автори са някои от големите имена в българското изобразително изкуство - Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов.

"В това търсене на "художествени улики" за частния човек през соца се очертават четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина", казват Лозанов и Господинов. Изложбата е част от дългосрочния проект "Другото око" , в който има за цел да представи и социализира богатството и многообразието на произведенията от фонда на СГХГ през очите на "непрофесионалисти" – интелектуалци .

Албумът към изложбата е на български и английски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях произведения. Събитието се осъществява по покана на Българския културен институт в Скопие във връзка с българското председателство на ЕС и е с подкрепата на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България, както и на Министерството на културата на Македония.
https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/06/07/3192037_sofiiskata_gradska_galeriia_predstavia_hudojestvenite/?ref=home_layer2