КАЛЕЙДОСКОП

Бесарабски българи участват във Фолклорен събор в Каварна

12 юни 2018

 

Съборът „С България в сърцето” - уникален празник на българщината
 
„Фолклорът е съдба за българина. Той е вечна и непреходна частица от българския дух” – заяви Нина Ставрева, кмет на община Каварна
За три дни Каварна  стана от български по български град с провеждането на Общобългарския младежки фолклорен събор „С България в сърцето”, чието 15-о издание завърши вчера. Над 500 бесарабски българи от Украйна и Молдова, най-малките от втори клас, както и от България, участваха във форума и споделиха, че го правят от сърце. Изявиха се танцови, певчески, инструментални групи, индивидуални изпълнители, клубове за народни танци и др. „Форматът на събора в Каварна е уникален. Такъв няма никъде. Затова той е устойчив” – каза единият от организаторите Илия Луков. „Фолклорът е съдба за българина. Той е вечна и непреходна частица от българския дух” – заяви Нина Ставрева, кмет на община Каварна, другият организатор на празника на българщината, както го определиха участниците.
„Най-хубавото на този събор, който винаги ме вълнува, е тази уникална среща на младите хора. Идват от различни места и си тръгват като приятели. Местното население в течение на 15 години стана активен участник в събора. Бесарабските българи запазват много добре фолклорните традиции. Те носят много интересен репертоар. Има запазени старинни мотиви, които заковават публиката. Преселниците са съхранили уникални неща. Танцовите състави също са много силни. Фестивалът се развива, но трябва да се разгласява повече” – каза проф. Елена Огнянова, председател на журито.
Сред участниците за втора поредна година е Фолклорният ансамбъл ”Албена” от село Паркани от Приднестровието, Молдова, с ръководител Мария Тимофеевна. Ние сме единственото българско село в Приднестровието. „Съхраняваме  нашият  език и традиции, говорим на български.  В нашите  4 училища работят български учители, които изпълняват своята мисия,” -  споделя Тимофеевна.
Ежедневно общуваме  на български език с нашите родители и деца, учим и пеем български песни - допълва Виктория Гайдарджи  от Украйна,  която заедно с фолклорна група „Колорит” се включва за първи път във фолклорното събитие. ДТ
http://dobrichmedia.com/news/kavarna_6/saborat-s-balgariia-v-sartceto---unikalen-praznik-na-balgarshtinata_20369.html
Снимка: Фолклорен събор, Каварна, архив