АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Кохезионната политика на ЕС

12 юни 2018

 

 
Кохезионната политика на ЕС е най-важната политика за свързаността на Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конференция на високо ниво "Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.", посветена на Кохезионната политика на ЕС. Форумът се провежда в НДК като част от Българското председателство на Съвета на ЕС.
По думите на премиера всичко добро, което е направено през последните години, е осъществено по кохезионните програми на ЕС. С тези средства - над 20 милиарда лева, се давала възможност за повече инвестиции, по-устойчив ръст на БВП, повишавала се квалификацията на хората и други.
Борисов изтъкна и значимостта на инфраструктурата, но не само като магистрали, железопътни линии и пречиствателни станции, но и като конкурентоспособност, дигитална свързаност, енергийна свързаност. Според премиера именно кохезионната политика е тази, която може да събира доста сфери и политики на ЕС.
Борисов заяви и разочарованието си относно решението на Великобритания да напусне ЕС и напомни, че в следващата финансова рамка ще липсват доста милиарди, съобщи БНТ.
По думите му в същото време обаче пред ЕС имало много важни теми като киберсигурността, дигиталната инфраструктура, общата европейска отбрана и миграционната криза.
Борисов не пропусна и да посочи, че е нужно на Балканския полуостров да има мир. Според него свързаността на Балканите е важна, за да се задържи младото население в страните и да се спре възходът на популистки и националистки партии.
На конференцията участие взе и вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че кохезионната политика на ЕС отдавна вече не е секторна политика. Той конкретизира, че все още съществува огромна разлика между различните райони в Общността - разликата между най-бедните и най-богатите райони е над 10 пъти.
Дончев подчерта, че общият пазар на ЕС е едно от най-големите постижения на интеграционния процес. "Постигнахме много по отношение на свързаността, но все още има региони в Европа, които са транспортни анклави", посочи вицепремиерът.
"Не трябва да допускаме маргинализация на най-бедните райони. Повече от всякога съм убеден, че трябва да бъдем амбициозни и имаме нужда от силна и кохезионна политика", коментира още Дончев.
https://news.bg/politics/borisov-kohezionnata-politika-ne-e-samo-za-magistralite.html