ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Грациите ни – европейски шампионки в Гуадалахара

06 юни 2018

 

 
"Усещането е хубаво, но беше едно много тежко състезание, което ни научи на много неща”, каза капитанът Симона Дянкова веднага след триумфа.
 
Грациите ни триумфираха на върха за радост на родни специалисти, ценители и любители, и на всички почитатели на спорта тук.
 
Българките показаха изключителен дух, а не само завидна класа, което не изненадва, но силно впечатлява и днес.
 
Ансамбълът стигна до златни отличия след десетилетия на стремежи и старания, усилия и сложни моменти в изявите. Грациите бяха претендент №1 за абсолютната европейска титла, взеха златен медал в отделните финали.
 
Ансамбълът по художествена гимнастика този път завърши европейското първенство в Гуадалахара с титла на три топки и две въжета.
 
Успехът е двойно по сладък при припомнянето за драмата, която съпътства представянето на грациите в Испания. Два дена преди триумфа, неприятна грешка и стрес белязаха изявите им през първия ден на състезанията.
 
Знаем, че сега има много да работим.И се надяваме да сме по-добри на следващите състезания”, добави капитанът на тима при приключването на турнира.
 
Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова получиха оценка 22.825. Грациите изпревариха Италия (22.350) и Азербайджан (20.350).
 
Именно съчетанието с топки и въжета беше проблемно за ансамбъла в многобоя. Грешка при него ги лиши от титлата, пращайки ги трети. Тогава те получиха по-висока оценка, но тя стигна само за бронз.

От Испания грациите се завръщат окрилени от успеха и мъдри в коментара по представянето. Важно е да се преодолява стресът в ситуацията на минутата и да не се губи концентрация и самочувствие.
 
Това беше голяма тренировка за световното, което ще е на родна земя, с още по-голяма публика и за него ще сме още по-подготвени", обобщи за пред медиите капитанът Симона Дянкова.
 
Колко очакван бе успехът? Много очакван. Наистина на ОИ в Лондон нямахме късмет и медал, в Рио ансамбълът взе бронз. А художествената гимнастика е спорт, в който имаме славни традиции и много големи успехи.
 
Сега друг тим, друг екип и нови гимнастички силно впечатляват родната публика.

При това, наистина от две десетилетия грации от България не бяха стъпвали на европейския връх. От три месеца, обаче, на серия от стартове за Световната купа гимнастичките ни триумфират на върха.
 
По-скоро голяма изненада би било да се завърнат от Гуадалахара с място различно от №1. България се завръща от Гуадалахара общо с 4 медала, извоювани от жените и девойките.
 
А което е и по-важното, съчетанията на грациите са магически, оценките – космически и рекордни за представянето на композиция от кой да е тим.
 
По смисъла на казаното, на ОИ 2020 от птичия поглед от Испания, и от 2018, именно България е основен фаворит за най-престижните отличия там.
 
От сега е ясно, че най-силните тимове на ОИ ще бъдат тези на България, Италия и Русия. По изиграването на разработените композиции в момента, българките са едно ниво над конкурентките.
 
В Гуадалахара се проведе европейско първенство по нов, сложен регламент, който включи представяне на жени и девойки. Надпреварата приключи с общо 7 титли за Русия и по една за България и Италия.
 
Сестрите Дина и Арина Аверини от Руската федерация са недостижими на върха в индивидуалното участие в многобой и на отделни уреди. България пък блести при ансамблите.
 
В съчетанието с пет обръча отборът получи оценка 21.250.Тя ни отреди четвърта позиция. И най-важният момент: треньор на тима днес е изключителният специалист Весела Димитрова.
 
Тандемът Илиана Раева – Весела Димитрова в художествената гимнастика ни кара да мечтаем: България може да има и олимпийски шампионки на ОИ 2020.
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”