КАЛЕЙДОСКОП

При българите във Валенсия

06 юни 2018

 

 
Mоя страна, моя надежда!
 
IX-ти събор Гергьовден“гр. Валенсия, Испания
 
 
           Ако мислите, че събора на българите във гр.Валенсия, Испания наречен „Гергьовден” е традиция, веднага ще ви кажа, че грешите. Той вече се е превърнал в емоционална и жизнена необходимост, потребност за хората носещи в сърцето си България и надеждата за нея. Онази силната, яростната, лудата надежда, която ни кара да плачем от радост, когато детето пред всички пее народна песен или играе народен танц и тогава трепва нещото и разбираш, че вървиш по вярната пътека. Близо или далеч от родината, когато следваш сърцето и съдбата си винаги ще намериш правилния път и верните хора. Верните хора и тази година бяха на деветия по ред събор на българите живеещи в област Валенсия организиран от асоциация на жените „Бялата лястовица” и осъществен от танцов състав „Българска роза” към асоциацията.
Съборът е първият по рода си и единствен организиран по един много специфичен начин позволяващ присъстващите да гледат и участват във фолклорната програма непринудено, като нещо естественно идващо от народопсихологията и емоционалния ни генезис.
Деветият по ред събор на българите от област Валенсия и тази година се проведе в парка "La Хоpera" до Алхемеси, като по изключение беше преместен в първата събота на месец май, а не както преди в неделя.
На 5 май сред природата, си дадоха среща танцовите състави дошли от цяла Испания и всички техни приятели и почитатели на фолклора, така както са го правели нашите предци - народни хора и песни, хубава храна и много наздравици с приятели и познати. Такъв е нашият събор сред природата, истински, като самия наш живот малко труден и пепелив, но истински. 
Гости на събора и тази година бяха ФФ„Гергьовден“ от гр.Барселона, ТС„Нестинари“ от гр.Палма де Майорка, ФФ„Еделвайс" от гр.Торент, ТС„Дивна България“ от гр. Мадрид, ТС„Фолклорна магия“ от гр.Дения, ГНХ„На мегдана“ от гр.Гандия и за първа година КНХ„Тракия“ от гр.Гуадалахара.
Асоциация на жените „Бялата лястовица”, като организатор изказва сърдечни благодарности към танцьорите и техните ръководители за прекрасните изпълнения, оценява труда и усилията положени изцяло на доброволен труд.
Радост и гордост бяха и малките участници от БНУ„Родоюбие“ от гр.Валенсия, ДТС„Нестинари“ гр. Палма де Майорка, БНУ„Христо Ботев“ от градовете Торент и Алзира. Специално участие имаше на вече популярните солисти в Испания Мирена Герова, Джонатан Костов и Александра Митева.
Фолклорната програма на събора приключи с „Веселиново хоро“ в изпълнение на ФГНПТ„Българска роза“ гр. Валенсия, ТС „Нестинари“ гр. Палма де Майорка и ФФ„Гергьовден“ гр. Барселона,  със специално пoслание към любителите на българския фолклор за единство и сплотеност, oрганизиран и направен по идея на Евелина Петрова.
За осъществяването на един такъв голям проект са нужни много усилия, доброволен труд, а също така и финансови средства.
Асоциация на жените „Бялата лястовица” благодари на фирмите спонсори, без който съборът нямаше да бъде възможен.
Благодарим и изказваме признателност на Кметство Алхемеси, Телефонна компания Dijimobil, Юлиана Павлова представител на Vision, “BardelEste”, OcasiónPremiumCarSLU, Цветелина Петрова адвокат, Снежана Добрева - AegonEspañaSAUseguros, Светлин Живков - транспортна фирма, Forzaval 3000 SL, Милка Илиева представител на Amwoy и Рени Русева.
С парите събрани от спонсорството се поеха разходите по наемането на сцена и озвучаване. Както винаги искрени благодарности и на всички членове на асоциацията – организатор, на техните семейства, които за девети пореден път дадоха безкористната си помощ за доброто организиране и осъществяване на събитието, признато както в Испания, така и в България - от Държавната агенцията на българите в чужбина, за най-колоритното и автентично събитие целящо съхраняване на българското самосъзнание и самобитност.
И за да завърша ще кажа само едно - докато има български фолклор, ще я има България и нашата надежда за нея - едно по-добро бъдеще!
 
Автор Царинка Панева
Асоциация на жените „Бялата лястовица“ гр.Валенсия