КАЛЕЙДОСКОП

Приказки за българските малчугани в Чикаго

05 юни 2018

 

 
На 21 април учениците на БУЦ „Знание“ отбелязаха деня на детската книга с приказки. Гергана Миткова, която е начален учител в БУЦ „Знание“ представи на децата своята книжка „Приказки от Димана и Гергана“. Книжката съдържа 4 приказки, гатанки и езикови задачи за четене с разбиране. Чудесните илюстрациите са направени от Теодора Цанкова. Тези приказки са плод на работата с деца и на любовта към родния дом, ето защо има и мото към книгата: „От Пловдив до Чикаго и обратно! Далече  от дома и близо до сърцето...“ 
Главните герои са едно малко момиченце, което се упражнява да бъде фея, петелът Пепи, който иска да пътешества, чудните коне на страната Амазония и една малка костенурка, която търси вълшебната планина. Някои от приказките са вълшебни, а в други вълшебствата стават сами. Госпожа Миткова запозна децата с процеса на създаване на една книга, как се раждат героите, как се оформя книга, как се пишат гатанки. Децата бяха развълнувани и въодушевени, а накрая получиха и автограф от автора с посвещение! Госпожа Миткова покани децата да се опитат и сами да създадат своя история, защото писането няма граници на въображението.
Така с книжката „Приказки от Димана и Гергана“ в БУЦ ”Знание” отбелязахме по весел и много забавен начин деня на детската книга.
Приятно четене!
БУЦ „Знание“, 502 Euclid Ave. , Arlington Heights
специално за в. „България СЕГА“
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/40033.html