КАЛЕЙДОСКОП

Български православни икони в Аржентина

31 май 2018

 

Непривично е да се говори за ортодоксална живопис в католическа страна, но не така мисли един наш сънародник, посветил се на иконописта в далечната латиноамериканска държава. Години наред иконографът Огнян Колев живее и работи в Буенос Айрес и създава икони, занимава се с реставриране и преподава каноните на това трудно, но благословено изкуство на своите ученици и последователи. Неговите творби имат особено излъчване. Той вярва, че иконите му са прозорец към небето.
Преди да се засели в Аржентина, Огнян живее известно време в Съединените щати, където провежда иконописни семинари и показва изложби в Небраска, Южна Дакота, Колорадо, Уайоминг и Илинойс. Участвал е в изложби в Гърция, Чехия и, разбира се, в Аржентина. Негови икони красят различни галерии и присъстват в частни колекции в България и в много европейски страни.
Тук е мястото да се каже, че този български творец е представен от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ чрез кампанията „Открий български талант“, която провежда вече втора година с цел да популяризира наши сънародници, живеещи в Латинска Америка и създаващи изкуство от всякакъв род. Чрез материали в информационния си портал и най-вече с предавания и интервюта на своето интернет радио „Моята България“, организацията от Буенос Айрес дава гласност на живота и делото на тези творци. Така писатели, поети, музиканти, художници, скулптори и др. стават известни не само на тукашна земя, но и в България, а и навсякъде, където има българска диаспора. И ни изпълват с гордост заради приноса им към националната ни култура и поради факта, че за Родината се знае и говори повече по света.
Огнян Колев беше така любезен да отдели време за интервю, включено в специалното предаване, което радиото му посвети и да разкаже за това, което го напътства в православното изкуство - неговата неизменна вяра и любовта към нещата, които твори. Разказа за влечението към иконописването, завладяло го от ранна детска възраст, когато вижда икона на Исус Пантократор при своята баба. Впоследствие обикаля всички по-известни български манастири, за да се запознае с автентичната църковна живопис. Накрая формира своето схващане, че иконата става наистина такава, когато вярващите могат да се помолят пред нея, когато се чувства силата й свише - тази на светците, изографисани на нея.
Накрая на интервюто иконографът благодари на Асоциацията за възможността чрез кампанията й да се популяризират творбите му. Пожела на слушателите на радио „Моята България“ - гласът на българите в Аржентина, с безкрайната си благост Господ да благослови всички, за да бъдем по-щастливи и да живеем в мир.
 
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.