ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

7 вдъхновяващи българи, които може да чуете на DigitalK

30 май 2018

 

Най-големият технологичен форум в региона DigitalK 2018 е тази седмица в София. На 31 май и 1 юни над 40 лектори ще представят различни модели, формули, иновации за дигитален и бизнес, повлиян от технологиите, начини на финансиране, ще обсъждат настоящето и бъдещето, ще има състезание за стартиращи компании. Сред тях ще има и няколко българи, които работят в големи компании или развиват успешно собствени фирми на глобалния пазар. Регистрация за форума - може да направите тук.


Ето кои са българите, чиито вдъхновяващи истории, съвети и опит може да чуете в София:


Представят го като предприемач от Силициевата долина, но Момчил Кюркчиев е българско явление - роден и израснал в Русе, вдъхновен за мултимилионния си бизнес от майка си и нейния магазин за дрехи. Той е създател на LeanPlum, компания, която пренася маркетинга и отношенията с клиентите в бъдещето. До момента бизнесът му е привлякъл нескромните 93 млн. долара и има офиси в Северна Америка, Азия, Европа, разбира се, и в София. Преди 2012 г., когато решава да смени правилата на маркетига, Момчил работи за Google.
На въпрос коя е дигиталната тенденция за 2018 - 2019 той отговаря пред "Капитал" така: "За мен това е желанието на обществото да контролира достъпа до своите лични данни. GDPR,новият регламент за защита на данни, е ясният пример за този тренд. Ние сме отделили голяма част от екипа си от разработчици, за да помагаме на клиентите си в това отношение."


Людо Антонов отговаря за това любимата на 200 млн. души платформа за споделяне на снимки и вдъхновение Pinterest да помогне на повече потребители да открият точно това, което ги вълнува - било то свежи дизайни или "направи си сам" идеи. За пет години Людо е успял да увеличи броя на активните месечни потребители от 20 на 200 милиона. Преди да отиде в Pinterest, той работи за Hulu, една от най-популярните американски развлекателни платформи.


"Мисля, че след 10 години няма да преживяваме интернет в традиционната му форма. Вече има силен тласък към виртуалната и добавената реалност, Neuralink работи по високоскоростни широколентови компютърни интерфейси, а с растящите интернет скорост и ниската латентност устройствата най-вероятно няма да бъдат ограничени от изчислителната си мощност. Нещата се променят толкова бързо - надеждата ми е, че и в бъдеще интернет ще продължи да бъде символ и инструмент на отвореност и иновация", прогнозира бъдещето Антонов.


Откакто всякакви блокчейн и криптоначинания са модерна тема за смолтолк (бел.ред. - кратък разговор - от английски), много вероятно ви е попадала и платформата Ethereum. Идеята ѝ е да се децентрализира създаването на много сигурни софтуерни приложения и да улесни програмистите. Това е и мисията на създадената през 2014 г. Ethereum Foundation, част от която е базираният в Цюрих Антон ЕвангелатовРаботата му е да създава софтуера зад сложните за обяснение платформи.


Любомира Роше е френски икономист с български корени и впечатляващо "досие". През 2003г. започва кариерата си с летящ старт като вицепрезидент, отговорен за стратегиите в компания, част от една от най-големите аутсорсинг групи на световно ниво Capgemini. Пет години по-късно влиза в Microsoft, за да отговаря за връзката на компанията със стартъпи и иновативната екосистема. През 2010 г. оглавява агенцията за дигитален маркетинг Valtech, a днес отговаря за дигиталната трансформация на един от най-големите козметични брандове - L’Oreal.


Какво ли е да работиш за бизнес развитието на третия най-популярен в Щатите стартъп след Uber и Airbnb? Жеко Колев със сигурност има отговор на този въпрос. Той се присъединява към WeWork, най-голямата мрежа от споделени офиси в света, през 2015 г. За времето, в което е там WeWork порасва от 5 до 70 локации и 1.2 млрд. долара годишен оборот.


"Много водещи банки и други компании с по-традиционен профил идват при нас, казвайки, че искат офиси в WeWork, защото губят най-добрите си млади кадри, които отиват да работят за по-малко пари във фирми от новото поколение и често дори в стартъпи. Когато една банка или друга традиционна компания се премести в WeWork, усещането за работното място се променя напълно - отворен дизайн, в който концепцията за затворени кутийки е забранена, мебели и материали, които дават професионален вид, но в същото време напомнят за домашен уют и комфорт, музика във всички общи помещения и цветове, които настройват хората творчески, вместо да се опитват да накарат всички да изглеждат еднакво и да мислят еднакво", разказва Колев за компанията.


Преди 13 години Тенко Николов започва работа в българска технологична компания в екипа по поддръжка и за рекордно време успява да стане изпълнителен директор. Компанията е SiteGround - едно от познатите имена в хостинг индустрията на глобало ниво с повече от милион домейна в портфолиото си. Под ръководството на Тенко SiteGround се превръща в една от най-сигурните частни хостинг компании и единствената европейска официално препоръчана от WordPress.


Дафина Тончева напуска България на 18-годишна възраст. Тогава родителите й са лекари в Пазарджик, а през лятото цялото семейство ниже тютюн. Приета е да учи в Харвард с пълна стипендия, а после я избират да работи като софтуерен инженер в Microsoft. Това не ѝ е достатъчно и Дафина записва MBA в Станфорд. Почти по случайност навлиза в света на рисковите инвестиции. През 2012 се включва в един от известните фондове в Силициевата долина - USVP, в който е единственият партньор жена, а днес в партньор в U.S. Venture Partners.

DigitalK е организиран от "Капитал" и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. За регистрация - 
тук.
https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/05/28/3185323_7_vduhnoviavashti_bulgari_koito_moje_da_chuete_na/?ref=home_editorial