КАЛЕЙДОСКОП

Инициативата „Розите на България” в Торонто

29 май 2018

 

На 6 май 2018 г. – Ден на храбростта и на Българската армия, Гергьовден –Българското неделно училище „Канев“ с директор г-жа Стамена Димова организира при Българската източноправославна църква „Св. Димитър“ в Брамптън кръшно българско право хоро в рамките на инициативата на Министерството на образованието и науката „Розите на България“. Участие в тържествената проява – осъществена с подкрепата на фолклорния ансамбъл „Димитровче“ и БИПЦ „Св. Димитър“ – взеха ученици, учители и танцьори; членове на църковното настоятелство и енориаши; приятели, родители и спомоществователи; представители на българската общност и много други. Гост на събитието бе и генералният консул на Република България в Торонто г-н Петър Крайчев.
По инициатива на МОН на 11 май – ден на светите братя първоучители Св. св. Кирил и Методий – в различни точки по света проектът „Розите на България“ обединява ученици от български неделни училища, учители, родители и представители на българската общност за изпълнение на традиционно българско право хоро. В събитието участие взимат и български танцови състави, които заедно през 2018 г. – европейска година на културното наследство и годината на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз – популяризират българските традиции, език, фолклор, култура и бит.Инициативата "Розите на България" се организира от МОН с подкрепата на Министерството на външните работи, Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина и български дипломатически и консулски представителства в чужбина.
ГК-Торонто благодари на всички български училища в консулския си окръг, организации и спомоществователи, които се присъединяват към инициативата на МОН – на 12 май 2018 г. под наслов „Розите на България“ концерт организира и Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Ванкувър с директор г-жа Ваня Алексиева. На 19 май 2018 г. в инициативата ще се включи и Българското съботно-неделно училище „Родолюбче“ в Торонто с ръководител г-жа Мая Василиева.
Информацията е предоставена от Генерално консулство на Република България в Торонто, Канада