АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Борисов и Заев се поклониха заедно на гроба на Св. Кирил в Рим

25 май 2018

 

 
За първи път на гроба на свети Кирил Философ в Рим министър-председателите на България и на Македония се поклониха заедно в базиликата "Сан Клементе", предаде пресслужбата на кабинета. Посещението им е част от традиционното честване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и в Рим. Тази година българската делегация е ръководена от премиера Бойко Борисов и включва представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.


"Да празнуваме заедно, вместо да се караме", с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Зоран Заев при пристигането в базиликата.


Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейски митрополит на Българската православна църква Антоний. "В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, но сърцата им са без граница", заяви след службата българският духовник. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.
"Сан Клементе" е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът на Св.Кирил. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрет на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.


Всяка година официална държавна делегация от България посещава италианската столица за традиционните тържества по случай 24 май. Вечният град е свързан с историята на славянската писменост и култура и тук се намират исторически места, свързани със светите братя и българската история.


Двете делегации участват и в официалния прием, даван в българското посолство в Италия по случай празника на духовността.


До края на деня предстои и поднасяне на цветя на паметника на Иван Вазов и отслужване на молебен за здраве и успехи на българския народ в храма "Свети Павел ала Регола", където е живял апостол Павел. Това е и църквата, предоставена от Римокатолическата църква за нуждите на българската църковна общност в Рим.


Утре, преди министър-председателят Бойко Борисов да отпътува обратно за България, сутринта ще се срещне с папа Франциск и това ще бъде втората среща за Борисов с главата на Римокатолическата църква.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/24/3184494_borisov_i_zaev_shte_se_pokloniat_zaedno_na_groba_na/