ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Бадмингтонистките Габриела и Стефани Стоеви триумфираха като №1в Европа

22 май 2018

 

Габриела и Стефани Стоеви са новите европейски шампионки по бадминтон при женските двойки на първенството на Стария континент, провело се в Уелба, Испания.
Родните медии оцениха кратко постижението така: Исторически успех! И наистина това е първа титла за България в историята на бадмингтона тук.
Постигнатото от сестрите обаче не е изненада. Още на Европейските игри в Баку, преди време, те показаха характер и класа.
Големият успех в Испания, не е и първият им медал от европейски първенства – през 2017 в Колдинг, Дания те загубиха финала срещу Ритер-Юл и Педерсен.
Българките донесоха третото отличие за Родината от първенствата на Стария континент в този спорт. Медал има и Линда Зейчири.
Освен първата в историята европейска титла за България в бадминтона, двойката има още една - от Европейските игри в Баку 2015.Тогава турнирът не бе с ранг на еврошампионат.
Турнирът в Баку, все пак, събра силни млади бадмингтонистки. А представянето на сестри Стоеви тогава бе и най-яркото спортно присъствие на България в това състезание. Спомняме си, че и мъжкият волейболен тим на България извоюва пак там престижно отличие ( сребърни медали).
Това че преди турнира в Испания участието си прекратиха четирикратните шампионки от Дания, не намалява стойността на постижението.
Водачките в схемата и №2 в света Камила Ритер-Юл и Кристина Педерсен от Дания се оттеглиха точно преди състезанието заради "лични причини" на Ритер-Юл, ни припомниха също така издания.
"Да чуеш българския химн и да видиш българското знаме най-отгоре пред всички други е едно невероятно изживяване! - написаха българките на стената си във Фейсбук, разбрахме от медиите.
Минути след впечатляващия успех, те трогнаха с вълнение и искреност: „Думите не могат да предадат как се чувстваме в момента. Шампионки сме!”
Хасковлийките направиха изключителен турнир. Много убедително извоюваха титлата. В 5-е си спортни сблъсъка в Испания, Габриела и Стефани Стоеви не дадоха нито един гейм на бад мингтонистките, изправили се срещу тях.
На ½-финала срещу поставените под №3 датчанки Майкен Фругаард и Сара Тигесен сестрите се наложиха с 2:0 (10, 18).
На финала те разгромиха френския дует Ане Тран и Емили Лефел с 2:0 (12, 10) след 42 минути игра на корта.
Във финала те показаха концентрация, кондиция, самочувствие. Не допуснаха обрати или изненада: 6-и успех срещу дуета от Франция в изиграни 6 срещи помежду им.
"Успехът ознаменува усилията на поколения наред в нашия спорт.Радваме се, че това се случи навръх честването на 50 години бадминтон в България”, каза президентът на Българската федерация Володя Златев.
 
Както женското, така и мъжкото направления търпят прогрес. Надяваме се този успех да популяризира още бадминтона в България", поясни Златев.
Внимателни, почтени, премерени, в момента на постигнатия триумф сестрите не пропуснаха да благодарят на треньора ( Михаил Попов) и на клуба (IMBC92).
Медалът е втори за сестрите от европейски първенства след среброто миналата година. Преди европейското първенство бяха 12-и в световната ранглиста.
Възходящата линия в представянето им може да се интерпретира и така: следващото предизвикателство пред тях е попадане в топ 8 на световното първенство.
А може би и там да посегнат към отличията. Защо не?! При тази концентрация на корта и хладнокръвие в представянето на куп престижни спортни форуми в света – и това не е невероятно.
Казаха за медиите и нещо изключително важно: „Никога не се отказвай от мечтите си, защото имаш ли сърце и страст те ще станат реалност!
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”

Снимка: gol.bg