ПОСТИЖЕНИЯ

Мартичка Божилова със „Златна мечка” от Берлинале

21 май 2018

 

За себе си Мартичка Божилова  казва, че е богослов и юрист по образование. Ние я знаем като продуцент.
Обичала киното и продуцентството съвсем не свързвала само и единствено с финансирането.
Направила е и много продуцентски специализации. И това и помагало в професията.
А там тя постигна наскоро много голям успех. Филмът „Не ме докосвай” , на който тя е продуцент, взе престижния приз „Златна мечка” на Берлинале.
„Не ме докосвай“ е копродукция на Румъния, Германия, Франция, Чехия и България. Режисьор на филма е румънката Адина Пинтилие.
Включването на Мартичка Божилова в създаването на този културен продукт не е и единственото българско присъствие : музиката е на Иво Паунов, една от ролите във филма изпълнява актрисата Ирмена Чичикова.
Лентата е провокация към модерното време. За Адина Пинтилие филмът изразява борбата за вътрешна свобода чрез разбиране и осмисляне на своята сексуалност и тази на другите.
Мартичка Божилова печели признание с каквото трудно ще се сдобият именити български кинорежисьори в кариерата.
Успехът на „Берлинале” е сред най-престижните награди от кинофестивали в колекцията на всеки един кинаджия.
Който си казва ние къде сме на софрата на избраните – получава следния отговор: очакваме български филм да присъства в официалната селекция на Берлинале.
Мартичка Божилова е проправила път натам, накъдето отправят мечти и мисли днес и Джевелеков, и Командарев и други супер талантливи български режисьори.
А тя е познато лице в света на предизвикателствата в киноизкуството и мястото на българите там. Смята, че е в синхрон със световната тенденция – навлизането на документални филми вкината и на DVD.
Преди време филми на АГИТПРОП, с който е свързана, влизат в HBO.
Мартичка Божилова е вдъхновител на първия филм-омнибус: български автори в областта на киното, театъра и съвременното изкуство да направят 15 късометражни филма за 15-те последни години от нашия живот.
За успехите и постиженията тя говори премерено. Горда е, че е сред първите българи по HBO.
Наясно е с престижната позиция на медията. „Този тв канал има култов статут не само по отношение на игралните филми и сериали, които произвежда”, споделя Божилова.
Веднага насочва вниманието към предизвикателствата, на които държи. Каналът има рубрика за документално кино „Без цензура”.
„Рубриката „Без цензура” е нещо ново и революционно в нашия тв ефир и ние сме част от него.Това е чест за нас”, отбелязва кинопродуцентът.
Ангажираността с документалните филми е едно намигване и към БНТ в разговор – обществената медия следва да проявява повишен интерес към документалното кино.
Божилова го прави, когато БНТ не е финансирала документални филми, предложени от АГИТПРОП. „Навсякъде хората обичат хубавите истории, в които могат да се отъждествят с героите на филмите”, пояснява Мартичка.
Обявява директно своята пристрастеност и любов към избраната професия. „Киното е достъпна медия. Наша привилегия и задължение е да създаваме филми, които да вълнуват”.
Отива и нататък – като казва „… филмите, освен че да вълнуват, трябва да карат хората да мислят и променят света”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”