Предстоящи Събития

Европейска нощ на музеите

17 май 2018

 

 
Близо 50 музеи и галерии в София се включват в четиринадесетото издание Европейската нощ на музеите. То ще се проведе на 19 май и ще предложи разнообразна програма и в много градове от страната.


Националният военноисторически музей се включва с най-новата изложба "Враг/Приятел", а входът за нея ще бъде безплатен от 18 до 24 ч. В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна изложба "Моите предци на война", която е създадена от ученици от столични училища и екип на музея, и в нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война.


Акцентът в Националният исторически музей ще е изложбата "Спасени за поколенията", която е посветена на приноса на България за опазването на световното културно наследство, както и изложба "45 години НИМ"
Националният археологически институт е подготвил представяне на експозицията "Спортът в антична Тракия". Музеят на социалистическото изкуство ще се включи с изложба на политически плакати на студентите от Националната художествена академия.


В Националния литературен музей посетителите ще могат да видят "Пространство за съвремие и класика" - литературна вечер в двора на музея, посветена на класиците на българската литература. Националният политехнически музей ще разкрие тайните на българските откриватели и изобретатели чрез изложбата "Запознайте се с робота Санбот, който може да говори, пее и танцува".


Нощта на музеите се провежда за 14-ти път и събира все повече почитатели. Събитието се организира от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата.
https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/05/17/3180477_blizo_50_muzei_i_galerii_v_sofiia_se_vkljuchvat_v/