КАЛЕЙДОСКОП

Еquinox в Лисабон

17 май 2018

 

България взе две специални отличия в Лисабон
 
За трети поредин път през последните три издания на музикалния конкурс Евровизия българската песен се класира за Големия Финал.
 
И това е много престижно участие в конкурса. Без да се стига до изключителния успех на композициите, представени от Поли Генова или Кристиан Костов, и сега композицията е оценена много високо.
 
С такъв успех – три участия на Големия Финал - не могат да се похвалят нито Гърция, нито Русия, традиционно силно представящи се в конкурса.
 
Песента „Кости” на Equinox бе класирана 9-а в Големия Финал в оценките на специалистите от музикалните журита. Малко изненадващо след обобщаване на резултатите и от зрителския вот тя остана накрая 14-а.
 
„Българската следа в конкурса "Евровизия" продължава да е ярка. Горди сме, че България имаше един от най-стойностните музикални проекти тази година”, казват изпълнителите от групата "Екуинокс" (Equinox).
 
Групата "Екуинокс" беше създадена специално за конкурса.В нея влизат Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл.
 
63-ото издание на "Евровизия" беше спечелено от израелската песен "Играчка" (Toy) в изпълнение на Нета Барзилай.
 
При букмейкърите песента, представена от България, първоначално бе класирана в топ 4. И бе изпреварвана във виртуалната класация само от композициите, представени от Израел, Чехия и Естония.
 
Впоследствие, резултатите при букмейкърите започнаха силно да се колебаят. На българската песен се отреждаше в 12 без 1, образно казано, място от 7 и до 12.
 
България взе две специални отличия в Лисабон  - композиторската награда "Марсел Безансон" за най-добра песен и награда за най-добро заснемане на сценична изява.

Продуцентът на българското участие в "Евровизия" Йоана Левиева-Сойър благодари на петимата изпълнители, че са защитили достойно българската песен.
"При много силна конкуренция те доказаха колко е важно да вярваш в музиката си и да не правиш компромиси”, подчерта продуцентът.