АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Три дни за историята - какво предстои около срещата на ЕС за Западните Балкани

16 май 2018

 

 
 
 Кулминацията на усилията на българското правителство да постави сред централните теми на Европейския съюз перспективата за интегриране на 6 държави от Западните Балкани е тази седмица с поредица от срещи. Най-важната от тях е неформалния Съвет на правителствените и държавни ръководители на страните от ЕС на 17 май, четвъртък. Но свързани с нето събития има на 16 и на 18 май.


Събирането на десетки европейски лидери в София е без прецедент в демократичната история на България. Последният толкова голям форум бе заседанието през декември 2004г. на външните министри на 55 държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тогава мерките за сигурност обхващаха 5 дни, докато този път подготвената преди месеци модулната организация за целия 6-месечен мандат позволява предоставянето на информация да става 48 часа по-рано. Кога и къде ще има затруднения за трафика в София ще бъде обявено във вторник сутринта.


За Съвета на лидерите все още няма офицален списък на участниците, но Франция обяви, че ще пристигне президентът Еманюел Макрон. Премиерът Бойко Борисов каза в събота, че в съвета ще участва британският премиер Тереза Мей. Почти сигурно е и пристигането на германския канцлер Ангела Меркел. Тук ще бъдат още премиери и президента на страни членки, както и премиерите на Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово.
 
Форумът на 17 май е в Националния дворец на културата от 9:15 до 15:30 часа.
 
Но още на 16 май в София Тех парк от 19:30 до 22 часа ще има вечеря с домакин Доналд Туск, председателят на Европейския съвет. Това е част от т.нар. Програма на лидерите, на която официалната тема ще е цифровизацията.


Също на 16 май в зала 8 на НДК е конференцията "В диалог със Западните Балкани" на Европейския съвет за външна политика и на Центъра за европейски изследвания "Вилфред Мартенс". Срещата ще бъде открита от премиера Бойко Борисов, хърватския му колега Андрей Пленкович и Манфред Вебер, председател на групата на европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент. Сред участниците са външните министри Екатерина Захариева и Никола Димитров (Македония), кметът на Тирана и представители на влиятелни неправителствени институти и организации.


Отново в сряда, 16 май, в София ще се проведат и заседания на ръководствата на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти.


Отново от календара на председателството е симпозиум и конференция на 16-17 май в БАН на Федерацията на всички европейски академии (ALLEA), която паралелно ще проведе и Общото си събрание за 2018г. Вечерта на 16 май еврокомисар Мария Габриел ще връчи на роф. Андреа Петьо от Централния европейски университет в Будапеща наградата "Мадам дьо Стал", която ежегодно се присъжда от ALLEA за принос към културните ценности на Европа и към идеята за европейска интеграция.


Извън програмата, но логически свързана със събитията от тази седмица е форумът "Медийна свобода и плурализъм" на 16 май, организиран от четири професионални сдружения на журналисти и издатели на медии. Очаква се приемането на Софийска декларация за медийна свобода в Европа и обсъждането на конткретни казуси с натиск и заплахи срещу медии и намеса на правителства от Централна и Източна Европа.


В деня след срещата ЕС - Западни Балкани акцентът пада върху бизнеса. На 18 май приключва Съветът на президентите на BusinessEurope - най-голямото сдружение на предприемачите в Европа. В София, където домакин е Българската стопанска камара, трябва да бъде избран нов президент на организацията като наследник на Ема Марчегалия, заемаща поста от 2013г. насам.


В петък е и софийското заседание на Виенския икономически форум, - неправителствена организация, която от 2004г. насам насърчава регионалното икономическо сътрудничество. Освен официални лица като премиерите на шестте страни от Западните Балкани, трима български министри и еврокомисар Мария Габриел, е предвидено участието на бизнес лидери, включително Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на A1 Telekom Austria.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178641_tri_dni_za_istoriiata_-_kakvo_predstoi_okolo_sreshtata/?ref=home_mainStory