КАЛЕЙДОСКОП

Концерт класическа музика в Мадрид

16 май 2018

 

Концерт в Мадрид по случай Националния празник и 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи
 
С концерт на виртуозните изпълнителки Мариана Тодорова (цигулка) – концертмайстор на оркестъра на Испанското радио и телевизия, и Мариана Гюркова (пиано) – преподавател в Кралската консерватория, в концертната зала на Висшата школа за оперно пеене в Мадрид бе отбелязан Националния празник на България и 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи.
В програмата прозвучаха произведения на Мануел де Файя, Бетовен, Крайслер, Гершуин, както и на българските композитори Петър Христосков и Панчо Владигеров.
Събитието, което се състоя на 15 март, е част от културната програма на българското посолство в Мадрид по Комуникационния план за Българското председателство на Съвета на ЕС.
В словото си при откриването посланик Иван Кондов открои ролята на настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и постиженията на страната ни през изминалото първо десетилетие от присъединяването ни като пълноправни членове към ЕС. Той изтъкна значението на историческите събития от 1878 г., довели до Освобождението на България от турско робство като последица от Руско-турската война, както и подвига на българското общество – духовници, интелектуалци и политици, спасили от депортиране 48 хиляди български евреи по време на Втората световна война.
Сред гостите на концерта, който завърши с прием, бяха представители на дипломатическия корпус, на испанските държавни институции и местните власти, фондации и неправителствени сдружения, на културните среди, медиите и българската общност.
Информацията е публикувана във в.”Нова дума”, Мадрид