КАЛЕЙДОСКОП

От Буенос Айрес - пътуване в Родината...

15 май 2018

Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина със секретар на Аржентино-българската фондация – Буенос Айрес

 
На 2 май т.г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя г-н Петър Харалампиев със секретаря по печата на Аржентино-българската фондация в Буенос Айрес г-жа Ружка Николова.
 
Срещата премина в разговор за българската общност в Република Аржентина, за инициативите на фондацията и за вариантите на взаимодействие.
 
Сънародниците там основно са потомци на преселили се в републиката българи между двете световни войни през 20 век. Местната администрация насърчава празниците на имигрантите и представянето на национален фолклор.
 
Аржентино-българската фондация неотдавна предложи на публиката в Буенос Айрес изложба, посветена на българската духовност, с акцент и върху делото на идеолога на националната революция Васил Левски.
 
Създадените наскоро към фондацията формация за български народни танци „ТАНГРА” и хор „Балкан” ще способстват за изнасянето на културни програми в Буенос Айрес и други аржентински градове.
 
Популяризирането на българската културна идентичност в Аржентина се развива през участието на формации за национален фолклор в празници на културите и културните взаимодействия.
 
Фондацията от своя страна е активен фактор за разширяването на контактите между сънародниците от различни аржентински провинции. Благодарение на дейности и инициативи, организирани от  фондацията, потомците на преселили се някога в Буенос Айрес, Роке Саенс Пеня и Комодоро Ривадавия сънародници днес по-активно могат да общуват.
 
Държавна агенция за българите в чужбина предоставя на сдруженията за културна дейност комплекти с рекламни и информационни материали, дискове със записан български фолклор в изпълнение на ансамбъл „Българе”, български филми, комедии и драми, с превод на испански език и др.
 
сн.Буенос Айрес, инициатива на българската общност, архив