КАЛЕЙДОСКОП

Траян Бъсеску в Кишинев

15 май 2018

 

Траян Бъсеску поведе масов митинг в Кишинев с искане за обединение между Румъния и Молдова
  
Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват възможно най-бързо за обединение на двете страни, съобщава БТА. Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в молдовската столица, като пееха химните на двете страни и настояха за обединение.
 
Траян Бъсеску призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват за обединение на двете страни, като подчерта, че "живеем според волята на Сталин и Хитлер, живеем според омразния пакт "Рибентроп - Молотов".
 
Бившият държавен глава, който е почетен председател на молдовската Партия на националното единство, е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.
 
По време на протеста кметовете на над 100 населени места в Молдова подписаха декларация за обединение с Румъния. Според организаторите в шествието са участвали около 100 хил. души.
 
Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия отправиха редица послания срещу протестиращите. Той обвини румънския парламент в "агресивна политика" и подчерта, че 70 процента от молдовците са против обединение с Румъния.
 
Додон предупреди, че отношенията между Молдова и Румъния може да станат като тези между Украйна и Русия.