КАЛЕЙДОСКОП

Издирването на изключителния алпинист. Блок материали

14 май 2018

 

 
Издирването на Боян Петров продължава под Лагер 3
 
Двата екипа, издирващи Боян Петров пеша, днес ще оглеждат района около Лагер 2, обяви Деян Петков от екипа на Петров в София. Те ще разгледат определени точки, набелязани и благодарение на направените през последните дни сателитни снимки и видяното от хеликоптерите.
 
Петков уточни, че няма планирано изкачване на върха за днес, след като вчера едната група от издирващите достигна на 10 м под върха и не откри Боян Петров. Беше намерен само негов инсулин в района на Лагер 3.
 
Вчера сме помолили издирващите да слизат към Лагер 2, за да огледат планината в по-ниските части, обясни Петков.
 
Смята, че целият район над Лагер 3 към върха вече добре е огледан и няма непроверено място.
 
Посочи, че връзката с издирващите екипи е доста трудна.
 
Посланикът на Китай в София Джан Хайджоу съобщи пред Би Ти Ви, че издирвателната мисия като продължителност ще зависи от конкретната ситуация, не й е определен краен срок. Посочи обаче, че времето в района отново се влошава.


По негова информация 25 спасители участват в акцията по издирването, сред които са двама добри алпинисти, единият от които е изкачил всички 14 осемхилядници.
 
ttps://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/14/3178313_izdirvaneto_na_boian_petrov_produljava_pod_lager_3/?ref=home_main_news
 
 
 
Китай ангажира 100 души в издирването на Боян Петров
 
 
Общо 100 души екип е ангажирал Китай в спасителната акция по издирването на алпиниста Боян Петров, който изчезна на 3 май, след като е направил опит да атакува връх Шиша Пангма (8027 м) в Тибет. Това съобщи на пресконференция посланикът на Китай в София Джан Хайджоу. Наетите вече хеликоптери за спасителната акция днес не са излетели заради силния вятър, съобщи пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в България.
 
Посланикът уточни, че 25 от всички ангажирани са спасители. Останалите са медицински и логистични екипи. Акцентът в издирването ще е на височина над 7500 метра, където за последно е видян Петров, каза Хайджоу.


Той обясни, че в състава на спасителния екип са включени добре подготвени алпинисти с много изкачвания на високи върхове, включително и на връх Шиша Пангма.
 
Спасителите са разделени в три групи и са ръководени от известен китайки алпинист. Първите две групи, в чийто състав влизат 12 спасители, вече са тръгнала от базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).
 
Предишната спасителна група, в която се включиха и шерпи от експедициите в базовия лагер, преди няколко дни стигна Лагер 1 и там не откри Боян Петров.
Twitter Ads info and privacy
Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 (7300 м).
 
Посланикът подчерта, че климатичните условия в района са неблагоприятни. Освен силния вятър и температурите са много ниски. От думите му се разбра, че на 13 май, неделя, се очертава прозорец с по-благоприятно време, когато се очаква издирването да може да се направи под самия връх. По оценка на посланика най-добрият начин за издирване в случая е с хората на място, а не чрез хеликоптери.
 
В момента два хеликоптера от Непал са на 3700 м височина на около 25 км от Шиша Пангма, обясни Хайджоу. По думите му те ще излетят в събота рано сутринта - в 7.30 часа пекинско време.

"Китай оказва максимална логистична подкрепа. При подходящо време хеликоптерите ще летят около лагерите", заяви посланикът.
 
Индийското издание Dream Wanderlust цитира ръководителя на екипа, ангажиран с хеликоптерите, който обяснява, че силният вятър препятства излитането. Компанията от Непал Simrik Air Pvt. Ltd. бе наета за спасителната операция като има разрешение да лети на територията на Китай до 13 май включително.
 
Италианският журналист Алесандро Филипини, който следи отблизо издирването на Боян Петров, написа във "Фейсбук", че пилотът, направил най-високата спасителна акция за всички времена, е готов да тръгне в търсене на българина. Посланикът на Китай в София заяви, че няма информация да е постъпвала нова молба за разрешение друг хеликоптер да се включи в издирването. "Търсенето с хеликоптери на такива височини е рисковано и може да донесе опасности за останалите", каза Хайджоу.
 
Той посочи, че останалите алпинисти, планиращи изкачване на Шиша Пангма, са в базовия лагер. Според думите му намеренията им са да тръгнат към върха на 13 май.
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/11/3177501_kitai_angajira_100_dushi_da_izdirvat_boian_petrov/