КАЛЕЙДОСКОП

При бесарабските българи в Бразилия

09 май 2018

 

 
Среща-разговор с проф. дин Николай Червенков в София
 
На 17 април в Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН се състоя среща-разговор с д.и.н. проф.Николай Червенков. Инициативата бе обявена като „При българите…в Бразилия”.
 
Институтът проявава траен интерес за изучаване на особености в развитието на българските общности по света. Събитието бе осъществено в рамките на проекта "Мобилност. Миграции. Култура”.
 
Проф.Николай Червенков, Мая Даскалова и Мария Червенкова пътуваха в Бразилия в средата на 2017 г. по покана на Сдружението „Приятели на българския народ” – Сао Паоло. Те имаха възможност в Сао Паоло да проведат редица полезни и интересни срещи с активисти на сдружението.
 
В рамките на пътуването и пребиваването в Бразилия, те посетиха Сао Паоло и Рио де Жанейро. Специално внимание отделиха на Музея на имиграцията в Сао Паоло.
 
Проф. Червенков е хоноруван доцент в Молдовския университет и Кишиневския педагогически университет по учебен курс „История на българския народ“. Той е и един от създателите на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“. През 2004 г. е избран за първи ректор на висшето училище.
 
През 2018 г проф. Николай Червенков е удостоен с високото държавно отличие – орден „Св.Св.Кирил и Методий”.
 
Пред събралите се в ИЕФЕМ на 17 април проф.дин Червенков сподели мисли за важни детайли от пътуването си в Бразилия. Разказа за някои срещи със сънародници с български корени, съхранили документи и предоставили ги на изследователя.

Срещата-разговор в ИЕФЕМ бе още една възможност по широка аудитория да бъде посветена или запозната с изследователския процес и продукт, отнесено към историята и развитието на конкретни български общности в чужбина.
 
Снимка: архив