ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Монте Карло. Григор Димитров с устрем към титла на клей

25 април 2018

 

Монте Карло. Григор Димитров на ½ финал на Мастърс на клей, за първи път след Рим 2014
Мастърси – те винаги са голямо изпитание за звездите в тениса. Задължително в тях се включват най-силните. Особено изпитание за звезди, появили се след контузии.
В Монте Карло именно пред това предизвикателство се изправиха накуп и Джокович, и Нишикори, и Раонич, и Гофен. Все тенисисти, преминали през топ 10.
Днес Джокович е №13 в рейтинга. Кой смее обаче да оспори класата на триумфатора допреди една година в турнири от Grand Slam?  В Монте Карло отговорът дойде не съвсем изненадващо – Доминик Тийм, №7 в света днес.
Австриецът надигра легендата, след супер драма… в предния кръг, когато спаси мач бол и имаше 4 изгубени поредни гейма срещу… Андрей Рубльов. Ноле загуби от Доминик ден по-късно с 7:6, 3:6, 3:6.
Джокович спря там, където не спря в Монте Карло Григор Димитров. И само заради това следва да обърнем внимание колко силно бе представянето му.
Българинът не бе достигал до ¼ финал в състезанията от сериите Мастърс на червено от цели 3 години.
Така следва и да започнем с обобщаване на постигнатото тук. „У дома”, както се изрази самият Григор Димитров. Звездата може да си позволи фриволност с езика. Родните медии по-скоро не бива да извеждат изрази в заглавия.
"Това е първият Мастърс на клей. Различно място, страхотна гледка, чудесно е. Чувството да си у дома е приятно, хубаво е да си у дома. Така каза Григор Димитров.
За сайта на ATP новата звезда в световния тенис прибави „…Успях да се разкарам наоколо, да отделя малко време за себе си и да се подготвя у дома на тези кортове”.
В Монте Карло той се чувства комфортно. И пак там си плаща данъците.  Важно е тенисистът да се чувства комфортно и с настроение да се състредоточи върху играта си.
В Монте Карло българинът изтръгна два впечатляващи успеха срещу съперници извън топ 30. Цената: при успех –скептична усмивка от коментатора „логично”. При неуспех обаче - да се молиш за милост при коментари от вида „кой как катастрофирал”.
В Монте Карло Григор Димитров преодоля и французина Ербер във втория кръг, и германеца Колшрайбер – в третия, преди да излезе на ¼ финал срещу Давид Гофен.
Срещу двамата българинът спечели по почти аналогичен начин: трудно, с 2:1 и след загубен първи сет, но извършен обрат.
Особено драматично протече спортният сблъсък с Колшрайбер. Германецът не само го затрудни. Превърна мача в драма с рибрейкове.
Успехът на Григор с 4:6, 6:3, 6:4 като резултат изобщо не посочва колко сложно стигна той да успешен обрат във втория сет след изгубен първи сет и 1:2 плюс брейк пасив в геймовете във втория.
Видяхме в Монте Карло един различен Димитров. С много самочувствие, самоуверен, прецизен, силно концентриран в сложни моменти. С две думи: видяхме голямата звезда от топ 10.
¼ финалът срещу Давид Гофен №10 в света бе красива прелюдия към голямото предизвикателство: евентуален сблъсък…с легендата Рафаел Надал на ½ финал.
Григор спечели първия сет срещу Гофен хладнокръвно с 6:2, а във втория -  от 0:4 и 1:5 направи 2 рибрейка. Спаси 3 сетбола при 4:5, сетне 2 брейк поинта  при5:5 за триумфа 7:6(5) накрая.
След 1 час 45 минути игра българинът се класира на първи ½ финал в кариерата му в Монте Карло.Постижението е сериозно: едва втори ½ финал изобщо на Мастърс на клей в кариерата му и първи ½ финал на клей след Рим 2014.  
½ финалът Григор Димитров Рафаел Надал в Монте Карло приключи при 4:6, 1:6. Силна игра на българина за направен обрат в първия сет от 0:3 и до 3:3, но дотук. Никой в Монте Карло не взе срещу краля на клея повече от 5 гейма в два сета - нито Доминик Тийм на ¼ финал, загубил 0:6, 2:6, нито Нишикори във финала, когато отстъпи на Надал с 3:6, 2:6.
„Прекрасна победа срещу труден съперник и добър приятел. Един голям тест”, заяви след ½ финала в Мастърса Матадорът от Майорка.
„Той играе страхотно на червено. Тактически и всичко останало. Това наранява много от нас. Не направих лош мач”, обяви българската звезда в тениса.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”