ПОСТИЖЕНИЯ

Силви Вартан – звезда във Франция, с мисия в България

18 април 2018

 

Силви Вартан – звезда на рок енд рола във Франция, с благотворителна дейност в България
 
Смирена, спокойна, дипломатична, благородна, Силви Вартан сякаш живее в два свята: в света на изкуството и в света на благотворителността.
 
Реално тя живее - тук и там, поделя времето си между Париж и Лос Анжелис.
 
В България я обичаме много и силно. Наскоро тя представи у нас поредната си книга с автобиографични мотиви. Има своите корени в България.
 
Предстоят и два концерта в България: във Варна и София. Не ни се иска да вярваме, че ще са последните и тук. 
 
Малко родни творци извън страната през годините на демокрацията са направили толкова много за България като нея: създава асоциация, изнася концерти на родна земя, развива много активна благотворителна дейност.
 
Как Силви Вартан се представя на сцената е въпрос към музикалната критика - във Франция изявите й са оценени кратко така: „йе-йе  дива”.
 
Планета SV – това са милиони дискове, 42 студийни албума, над1300 песни В Токио я помнят с дадени 13 концерта за 12 дни.
 
Изнася концерти във Франция в митичната зала „Олимпия”, където допускат само най-големите звезди на музикалната сцена.
 
По време на втория си концерт в „Олимпия”, през1962, среща Джони Холидей, за когото се омъжва през април1965.
 
Тя е модната икона на поколението „йе-йе” заедно със съпруга си Джони Холидей – легендата на френския рок  енд рол. В годините на експлозията на френския рок популярността й расте като голяма вълна.
 
Като силна вълна ни залива талантът й. В професионалната си кариера тя  изпълнява и поп, и рок, и джаз, за да блесне талантът и с пълна сила.
 
Певицата е премерена, внимателна, коректна, когато изяснява как напират силните чувства отвътре. Незабравим спомен е първият и концерт в България.
 
Тогава вече бях с около 40-годишен опит на сцената и бях обиколила света, но никъде не бях изпитвала подобна емоция”, ще каже за първата среща с българската публика певицата.
 
Изживяването е особено. Силните емоции напират. 1990. „Всички плачеха и пееха песните ми”, ще поясни за онзи момент звездата.
 
Демокрацията нахлува в светоусещането на хиляди с образа на свободата.
 
Тогава още малцина се досещат, че емоциите пораждат сложни настроения, сложни за интерпретации. Тя ще се завръща често, много често в България.
 
Организацията, която създава във Франция, развива интензивна дарителска дейност. Благородството има своето измерение: благотворителност без край.
 
Много болници тук получават апаратура, осигурена от асоциацията на Силви Вартан, за което лекари и пациенти ще са признателни дълги години напред.
 
Живяла е някога в България. Рожба е на смесен брак. Не е българка в чужбина. Душата и е в България.
 
Изпълнява на концерти в България „Облаче ле, бяло” и „Марица”. Споделя, че динамиката в нейния живот, и това, че е щастлива, и дават невероятна сила.
 
Във Франция концертите и са хвалени от медиите. А тя казва, че публиката я впечатлява и зарежда.
 
Усещам го в пълна мяра всеки път, щом замина на турне: пея пред безкрайно разнообразна публика из целия свят.Емоцията всеки път си е същата", обявява Силви Вартан.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и ннформационна дейност”