АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Ръст на БВП от 4.4% през тази година

17 април 2018

 

Ръст на БВП от 4.4% през тази година и 4.2 на сто през следващата, очакват анализаторите на УниКредит Булбанк
 
Пикът на българската икономика все още предстои, като Брутния вътрешен продукт (БВП)за този година ще се увеличи с 4.4%, а през 2019 година с 4.2 на сто. Такава прогноза дава икономическият екип на УниКредит Булбанк в най-новия си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа, цитирани от БТА.


През 2017 година растежът на БВП получи подкрепа от два основни двигателя - износ и частно потребление. През тази и следващата години, се очаква към тях да се присъединят и инвестициите, на фона на сигнали, че след продължителен период на стагнация те отново набират инерция.


Икономистите на УниКредит Булбанк запазват прогнозата си за висок ръст на БВП през тази година с аргумента, че забавянето през последното тримесечие на 2017 г. се дължи на временни фактори. Според тях публичните и частните инвестиции ще наберат скорост след продължил близо десетилетие период на слабост. Това ще подобри структурата на БВП и помогне растежът да стане по-устойчив.


Първите сигнали за възстановяването на инвестициите се появиха още през миналата година, когато реалният им ръст на инвестициите от 3.8 на сто се оказа и най-силният резултат от 2008 г. насам. Изчисленията на икономистите на банката показват, че това повишение на фона на стагниращи или дори спадащи инвестиции на публичния сектор означава, че инвестициите на частния сектор са се повишили с около 7% на годишна база, в реално изражение.


Очакванията на икономистите на УниКредит Булбанк са високият ръст на заплатите да продължи, с приближаването на икономиката до пълна заетост.

https://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2018/03/31/3156013_rust_na_bvp_ot_44_prez_tazi_godina_i_42_na_sto_prez/