КАЛЕЙДОСКОП

„Одисеята на един артист” представена в Брюксел

16 април 2018

 

 
Д-р Капка Лалова проведе беседа с учениците на тема: „Какво мислят децата за видеоигрите?”
 
През март в Българското училище „Пейо Яворов” в Брюкселгостува д-р Капка Лалова, български музиколог и пианист. Тя представи своята книга „Одисеята на един артист”,посветена на 50-годишнината на г-жа Пенка Кунева.
 
Г-жа Кунева е една от малкото световноизвестни композитори на филмова музика и музика за видеоигри с милионна аудитория по света, която все още е малко познатa в България.
 
Пенка Кунева е автор и на музиката към филма „Ага“ (режисьор Милко Лазаров), показан на закриването на фестивала „Берлинале“ в Германия на 5 март 2018 г. Тя е и първата жена в Холивуд, която работи като главен оркестратор във филмови продукции (“Карибски пирати“, „Шерлок Холмс“ и много други).
 
Д-р Капка Лалова проведе беседа с учениците на тема: „Какво мислят децата за видеоигрите, какво означава главен оркестратор, какъв е профилът на успешния композитор/човек, какви са правилата на успеха“.
Срещата беше интересна, диалогът – естествен, времето мина бързо.
 
След всичко разказано за живота и делото на г-жа Пенка Кунева, изводът, до който достигнахме, относно правилата на успеха беше, че магия няма и, освен талант, зад успеха се крие и огромен труд. За да успее човек да реализира мечтата си, трябва креативност, лична дисциплина и постоянно обучение. Пътят, извървян от г-жа Кунева от София до Холивуд, показва как една силно мотивирана жена може да се пребори с трудни обстоятелства, с голямата конкуренция и да успее.
 
Специално за нас г-жа Пенка Кунева изпрати следното послание:
“Мили приятели от Българското училище „Пейо Яворов“ в Брюксел,
Много Ви благодаря за вниманието, че посетихте лекцията на Капка Лакова. Тя е прекрасен пианист, музиковед и музикант. Дано музиката, която тя ви пусне, да ви хареса. Аз работя и живея в далечния Лос Анджелис, но непрекъснато си мисля за моята родина България, и особено за хората и красивата и природа.
Пожелавам ви щастлива пролет и успешно завършване на учебната година!
Изпращам Ви хиляди прегръдки и най-сърдечни привети.
Ваша Пенка Кунева.“
Валентина Найденова, директор на Българското училище „Пейо Яворов” – Брюксел