КАЛЕЙДОСКОП

Премиера на сборник в Рим

13 април 2018

 

Премиера на сборника „Българите в чужбина.Толкова близо, толкова далече” в Рим

На 13 април от 19.00 часа в българското посолство в Рим предстои премиера на сборника „Българите в чужбина.Толкова близо, толкова далече”, ч.2.

Поредицата предлага както есета, така и аналитични разработки, етноложки проучвания на терен. Изданието излиза с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Изследователите и изучаващите българските общности в чужбина се спират на езика и идентичността на сънародниците, на инициативи, дейности и създадени структури, на състоянието и развитието на българските общности по света.

По информация на организаторите, в премиерата на сборника ще вземат участие проф. Ненов, доц.Кирилов,  доц.Кочева, г-жа Красимира Делийска, 
г-жа Жана Иванова.

В представянето на изданието в Рим ще се включи и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Петър Харалампиев.

Изданието е част от поредица, която има за цел изучаването на най-различни аспекти от живота на българските общности по света. Съставител на сборника е г-жа Снежана Димитрова-Йовева.

В т.2 на поредицата са представени материали за българите и българските общности в Германия, Украйна, Италия, Испания, Унгария, Бразилия и др.

Специално място в сборника заема студия за развитието на Асоциацията на българските училища в чужбина. Асоциацията е завоевание на демокрацията и гражданското общество. Съсредоточава дейности и общуване на десетки образователни звена на сънародниците по света.

Поредицата е възможност за интензивно общуване, за извеждане и определяне на модели на развитие на общностите, за срещи в общностите и диалог, които да проправят път към изработване на диференцирани политики към българите по света.

Димитър Карарусинов

Снимка: Базиликата Сан Клементе в Рим

В базиликата Сан Клементе в Рим се намира гробът на св. Константин-Кирил Философ. Той е разположен в дъното на подземие. В погребалната зала има цветна мозайка с изображението на светите братя равноапостоли Кирил и Методий.