КАЛЕЙДОСКОП

Продължава кампанията „Открий български талант“ в Аржентина

13 април 2018

 

 
Преди две години Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ лансира своята инициатива за издирване и представяне на творци - българи или от български произход, посветили се на различни области на изкуствотов тази част на света. Оттогава досега бяха популяризирани креативни наши съотечественици. Кампанията спечели популярност сред българската диаспора в латиноамериканската страна.
Поредният творец, представен в рамките на „Открий български талант“, е художничката Кристина Йорданов от Буенос Айрес. За нея Асоциацията подготви специално предаване, което излъчи по своето интернет радио „Моята България“.
В емисията слушателите научиха историята на семейството й. Нейната баба дошла от Русе в Аржентина в средата на 30-те години на миналия век. Малко по-късно, за да я посети, пристигнал синът й с идеята да остане малко там, после да опознае Съединените щати и след това да се завърне в България. Но приближаващата Втора световна война го накарала да промени тотално плановете си. Останал в Буенос Айрес и по-късно създал с аржентинка семейство, в което се ражда Кристина Йорданов. 
Още от малка нашата сънародничка рисува върху всичко, което попадне в ръцете й. Впоследствие се увлича по екзотичното, изящно и древно изкуство на изобразяване върху порцелан. Отнема й години, за да се усъвършенства, защото доминирането в това умение изисква продължителност и голямо търпение. В последно време отделя внимание и на друго увлечение - маслена живопис, в стил „хиперреализъм“.
За оформянето й като творец до голяма степен помага опознаването на европейската култура по време на пребиваването й във френската столица и следването в Сорбоната, както и обиколките из различни европейски страни.
В Аржентина творби на Кристина Йорданов са излагани в Музея на декоративното изкуство, галерия "Фернандес Бланко", двореца "Дардо Роча", колективни изложби на емигрантските общности и др. В момента работи върху индивидуална експозиция, която ще бъде представена в края на годината.
В интервюто, включено в радиопредаването, Кристина Йорданов разказа откъде черпи вдъхновение за своите творби и какво е посланието, което отправя с тях, както и за трудностите, придружаващи пътя на твореца. Сподели за проектите, върху които работи в момента, както и за бъдещите такива.
На въпроса смята ли, че кампанията „Открий български талант“ ще спомогне да се знае повече за страната ни в Аржентина, художничката уверено отговори утвърдително. Даде  пример със свои работи, показвани в различни галерии и отразяващи характерни аспекти на България.
Накрая сънародничката ни пожела на слушателите на интернет радио „Моята България“ да не губят ентусиазъм при съхраняването на произхода си. Според нея, корените ни са в основата на културата ни и това е, което в крайна сметка формира нашата идентичност.
Информацията е изпратена от г-жа Аксиния Иванова, председател на Гражданска асоциация “Българите в Аржентина” - Буенос Айрес.