ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Кристиан Костов с награда от EBBA – European Border Breakers Awards

11 април 2018

 

През 2018 българската поп и рок музика получи ново признание: Кристиан Костов стана първият българин, носител на награда EBBA – European Border Breakers Awards.
Наградите се връчват на дебютиращи европейски изпълнители, получили голяма популярност извън границите на собствената си държава.
 
„Наградата е уникална! Много съм щастлив! Не мога да повярвам! Всичко върви нагоре за мен и то защото стъпих на сцената в България!“, каза Кристиан в ефира на „Евробокс“.
 
В ефира на БНТ 1, впоследствие, той разсъждава за израстването си. Сподели мисли за интересите си към фотографията и психологията.
 
Бизнес плановете му са свързани с представяне в Европа. В проекта се е включил и го-големият му брат – пианист, юрист, който бил насочил преди време Крис към естрадата.
 
Кристиан Костов блесна с таланта си в музикални формати в Русия и България. Рожба от смесен брак, младият талант не се появи на European Border Breakers Awards „от никъде”.
Почитателите на поп и рок музиката в Европа го познават и помнят от изключителните му изяви на музикалния конкурс Евровизия 2017 в Киев. Класира България на второ място на Евровизия.
Сълзи бликнаха от очите му тогава, накрая, когато разбра, че Салвадор Собрал триумфира на върха. Толкова много той даде от себе си, за да сбъдне невероятното: България да е домакин на следващото издание на Евровизия.
Представянето му на Евровизия бе отговор на скрит въпрос, по-скоро някак прихванат от въздуха: колко големи са мечтите?
Букмейкъри бяха отдали предпочитания на песните, изпълнени от представители на Португалия, Италия и България да триумфират накрая.
Реално за България самото класиране на финал на Евровизия е триумф за осъществилия го: за изпълнителя и екипа. Само три пъти през годините представител на България е класиран на финала на Евровизия.
„Много съм горд, че България спечели. Заслужаваме това представяне”, каза Кристиян минути след финала на Евровизия 2017.
Отдаден, благороден, много емоционален и хипер талантлив, той веднага допълни: „Успехът е на екипа”.
В Киев той бе категоричен: „Зад мен стои огромна армия от хора, от българи, и аз наистина вярвам, че…ще спечелим Евровизия”.
 
Извоюваното признание  в Грьонинген също има особена стойност. Уникална награда за български изпълнител в историята на  European Border Breakers Awards. Кристиан Костов, продуциран от „Вирджиния Рекърдс”, се пребори за отличието след онлайн гласуване в конкуренция с други 9 наградени изпълнители.
Кои бяха другите млади звезди? Salvador Sobral от Португалия, Alice Merton от Германия,  Alma от Финландия, Blanche от Белгия, 4-а в Евровизия 2017, Scott от Швеция и т.н.
Събитието е част от уникалния за Европа фестивал за поп и рок музика „Евросоник“. Проявата има подкрепата и на Европейската комисия по програмата „Creative Europe“.
 
...След 1/2 финала на Евровизия, Кристиан сподели: „Просто много съм горд, че имам възможност да представя България на най-голямото състезание в Европа и че успях да стигна до финал”.
 
 
Почтен, премерен, благороден, младата звезда каза в Киев: „Въпросът не е в мен, а в екипа ни. От мен зависят само 10 процента. Всичко останало зависи от всичките хора до мен…”
 
Кристиан предлага магически изпълнения. В Грьонинген той представи Beautiful Mess в аранжимент за пиано и виолончело. От Грьонинген си замина с две отличия.
 
Всеотдаен, искрен, държащ по особен начин на истината, както сам казва в разговор с него по БНТ 1.  „Наелектризиращ и изпълващ с енергия”, пишат за него медии.
 
Димитър Карарусинов
Дирекция "Български общности и информационна дейност”
 
P.S. На 9 април БНТ 1 излъчи предаване за European Border Breakers Awards, което приключи с обявяването на наградата на публиката и победителя: Кристиан Костов.