ПОСТИЖЕНИЯ

Ушев и Господинов пак взаимодействат

10 април 2018

 

Филмът-омнибус "8'19" прави световната си премиера на "София филм фест* (7-16 март). Филмът се представя на фестивала заедно с още 22 български пълнометражни филма.
25 български пълнометражни филма са създадени през миналата година. Рекорд.
15 от завъртяните заглавия на "София филм фест" вече са показвани – сред тях са: "Посоки" на Стефан Командарев, "Кораб в стая" на Любомир Младенов, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров – Роги, "12 А" на Магдалена Ралчева, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова, "Лили рибката" на Ясен Григоров и т.н.
"8'19" предлага 6 разказа на известния писател Георги Господинов. Заснети са от 6-има режисьори : Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев.
Особен интерес представлява „Кристин, която маха от влака”. Защо ли? Краткият филм е дебют в игралното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев.
Важно е български творци в България и такива в чужбина да реализират сътрудничество. Господинов и Ушев го правят чрез този проект за втори път.
Като резултат от творческото им взаимодействие през 2017 се ражда „Сляпата Вайша”. Анимацията носи световна слава и признание на България (номинация за „Оскар” и десетки други награди).
Разказът е за момиче с особена съдба. Обречено е с едното си око да вижда в миналото, а с другото - в бъдещето. Вайша е сляпа за настоящето.
Всъщност, и разказът, преди да се случи филмът, има своеобразно световно признание. Поне що се отнася до интерес към него за превод на различни езици.
„Сляпата Вайша” излиза в сборник с разкази през 2001 г. Превеждан е на френски, английски, немски, италиански, полски, чешки и сръбски.
Киното обаче е друг свят. Достига до много повече хора. Сложно и популярно изкуство за внушение и въздействие.
Работата над филма била изцяло аналогова. „Колкото и да е странно, става по-бързо, отколкото на компютър", пояснява аниматорът.
8 минути и 19 секунди са ни отпуснати, докато вестта за смъртта на слънцето стигне до нас, разбираме от медии. Толкова пътува светлината оттам дотук. После ставало тъмно...
Теодор Ушев обича да експериментира. За новите си проекти в анимацията използва нови техники.
Обича предизвикателствата. В този смисъл едва ли някой се изненадва, че аниматорът настойчиво поглежда през 2018 и към игралното кино.
 
Когато прави изложба в София(2018), това няма  да е изложба, а инсталация. Интересува го, както сам казва,  посетителят да види една история и да се замисли върху лицемерието и фалша. 
Живеещият в Монреал аниматор работи и над „Физика на тъгата". Това е друго известно произведение на писателя Георги Господинов.
Взаимодействието между двама големи съвременни български творци, реализирали се в България и Канада, впечатлява и респектира.
Ушев бърза да твори. 2018  му носи предизвикателства в няколко посоки: създаване на артинсталации, режисура на игрални филми.
Предстои му пълнометражна игрална екранизация на романа „Пумпал” на Владислав Тодоров. Проектът има подкрепата на Националния филмов център. И е копродукция с Канада и Румъния.
В България вече е заснет от Явор Гърдев „Дзифт” на Владислав Тодоров.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
 
Вим Вендерс гост на София Филм Фест*
Гост на „София Филм Фест” през 2018 г. е Вим Вендерс. 10 години след представянето на филма "Снимки в Палермо", той отново е в София. Завоевание за фестивала.
Киноманите могат да видят няколко негови филма. На летище "София" го посреща директорът на фестивала Стефан Китанов. Още с кацането си на българска земя германецът получава мартеница.
Режисьорът пристига у нас, за да представи амбициозния си проект "Потапяне”. Филмът открива 65-тия филмов фестивал в Сан Себастиан. 
„Потапяне" е филм за любовта, за смисъла на живота, за увеличаващия се недостиг на природни ресурси и конфикта между Запада и радикалния ислямски тероризъм", пише The Hollywood Reporter, разбираме от медии.
Някога Вендерс впечатли с „Париж, Тексас” при изключителното присъствие на eкрана на Настася Кински. Филм за отчуждението и опустошението, за разкаянието и жаждата за пре-осмислен живот. Вендерс е удостоен със „Златна палма” на кинофестивала в Кан.
Друг негов филм е „Криле на желанието”, заснет като полет над Берлин между вълшебството и реалността, един порив за духовност и свобода. За него Вендерс получава приз за „най-добър режисьор” в Кан през 1987.
Вендерс се представя сега и със „Солта на земята”. "Природата би могла да бъде изцеляваща. Не мисля, че е единственият лек, но би могла да бъде", споделя за филма режисьорът.
 
3D акцент. Вим Вендерс е създател на документален филм, посветен на архитектурата "Катедрали на културата" и на игралния психологически разказ "Всичко ще бъде наред". "Сигурен съм, че когато подобни технологии се включат при засилването на символи в интимната драма, филмите ще придобият друго измерение”, обявява режисьорът.