КАЛЕЙДОСКОП

Фестивалът „Арагон и българите” в Сарагоса

04 април 2018

 

Експлозия от чувства и непреодолимо желание за запазване на българския дух и традиции!
На 11 март, от 11:30 ч в Културния център “Teodoro Sanchez Punter” Асоциацията на българите в Арагон “БГ” организира 5-и фестивал “Арагон и българите”.
 
В културното събитие участваха няколко състава. Включиха се формации на сънародниците от Сарагоса, Памплона и Фрага.
 
Танцовият състав “Весело хорце” – гр. Сарагоса е достоен наследник на ТС “Хоро”, създаден през 2008 г. към АИБА БГ. Хореограф на формацията е Борислава Кръстева Узунова.
 
Събралите се можеха да се насладят на изпълнанията на ФГ “Хоровод” и ДТС “Шарени мъниста” към Асоциацията на българските деца в Навара от гр. Памплона, с хореограф Елица Евтимова и ТС “Балкански ритми - Темпо” гр. Фрага, с хореограф Мирослав Демиров.
 
Фестивалът бе кулминация на няколкото инициативи, преминали под знака на Дните на българската култура в Сарагоса. Мога само да възкликна: „Бяхте чудесни! Нека запазим българския дух и традиции!”
Българската духовност изпълва душите ни. Нека да има повече деца, които със своите изпълнения да извикват в нас дълбоки чувства!
Няма по истински израз на емоциите от бликналите в очите сълзи, щом зазвучи родна музика и чуем хубава българска песен.
Благодаря на всички участници, ръководители и гости. С тяхната подкрепа и съпричастност нашият празник бе експлозия от чувства и непреодолимо желание за запазване на българския дух и традиции!
Славейка Генчева, председател на Асоциация на българите в Арагон “БГ”, Сарагоса, Испания