СРЕЩИ

170 000 чужденци идват у нас за Великден

03 април 2018

 

 
Отчитаме 30% ръст в записванията за летния туристически сезон * Скъпите чадъри и шезлонги правят хотелите ни неконкурентоспособни, казва Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма
- Г-н Драганов, колко българи ще пътуват около великденските празници и колко ще предпочетат да празнуват в чужбина?
- Анализите ни сочат, че около 280 000 българи ще пътуват в страната, а 50 000 ще прекарат празниците в чужбина. Около 170 000 чужденци пък ще посетят България през тези почивни дни.
- Кои са предпочитаните дестинации?
- Най-много сънародници ще посетят Гърция - 30 000. В Македония пък ще почиват около 3000 българи, в Сърбия и Румъния - по около 5000. Останалите ще пътуват в страни от ЕС.
- Като че ли през последните години все повече българи избират да прекарат великденските празници в Гърция. Превръща ли се това в тенденция?
- Да, защото има тържествени служби. Много хора пътуват до Солун или до Атина.
- Какви пакети избират сънародниците ни, колко излиза почивката там?
- 195 лева за три дни струва най-евтиният пакет. Но средната цена, която българите харчат в чужбина, е около 495 лева.
- Туристи от кои страни ще ни посетят за празниците?
- Понеже тази година Великден е по-рано, още в началото на април, все още с пълна сила работят зимните курорти. Затова и много чужденци ще предпочетат да почиват там за празниците. Друга част от тях ще изберат балнео-, спа и уелнес, където има топли минерални води или с лечебни соли. Тогава най-предпочитани дестинации са Велинград, Вършец, Кюстендил, Сандански, както и морските ни курорти. На морето ще работят около 40 хотела, и то главно заради румънските туристи. Също така предпочитани са местата, свързани с поклоннически туризъм, като Бачковския манастир, Света гора, Рилския манастир и др.
- Румънските туристи ли ще преобладават?
- Да, те ще са най-многобройни по Северното Черноморие, следвани от гърците. Също така ще имаме и 20 000 туристи от други европейски страни, които пък ще предпочетат София, Варна и Бургас заради нискотарифните авиокомпании.
- Какви пакети предпочитат те?
- Най-търсените пакети са всъщност двудневните. Румънците също много ги използват. Нощувката е от 45 лева на човек и стига до 122 лева.
- Зимният сезон е към края си, как приключва той?
- Общо взето, приключва добре, с ръст главно по отношение на туризма в градска историческа среда. Имаше повече пътувания заради нискотарифните авиокомпании. Данните сочат, че около 200 000 туристи са посетили зимните ни курорти заради ски и сноуборд. Има спад с 30% в началото на януари заради липсата на сняг. Но иначе туризмът като цяло бележи ръст от 17%, но това е на база на бума на културния туризъм и посещенията заради европейското председателство. То генерира 20 000 допълнителни пътувания от началото на годината.
- Кои чужди туристи посетиха зимните ни курорти, има ли някаква промяна в тенденциите?
- Що се отнася до зимните курорти, посетителите са най вече от близките дестинации - Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, както и от скандинавските страни. Но както споменах, имаше стагнация в началото на годината заради топлото време.
- А имате ли притеснения за летния сезон?
- Като интерес засега върви с 30% ръст в записванията. Очакваме те да се реализират. Тук трябва да кажа, че изложението в Германия имаше изключителен успех. Трябва обаче да отчетем огромната заявка, която прави Турция тази година, тя излезе с много добър продукт по отношение на черноморското крайбрежие. Така че лятото се очертава да имаме много сериозен конкурент в лицето на Турция. Предишните години печелихме заради това, че имаше отлив на туристи от тази страна заради геополитическата обстановка. Но сега тя се завръща на пазара с нова сила и с много добри оферти - нови летища, нови хотели.
- Какво показват ранните записвания?
- Общо взето, се движат в рамките на нормалното. Затова казвам, че има завишен интерес. Очакваме да бъдат реализирани. Основните пазари са немският, руският, също така английският и скандинавският.
- Имате ли все пак някакви притеснения, от два дни се породи гореща дискусия около цената на чадъри и шезлонги, която се очаква да наложат концесионерите в някои морски курорти?
- Така е. Притесненията ми са, че това е неконкурентна политика. На фона на очаквания силен сезон в Турция не мисля, че това е добър подход от наша страна. Трябва да се научим как да се рекламираме.
- А ще се реши ли проблемът с дефицита на кадри? Много хотелиери заявиха, че ще заложат на чужди служители.
- Около 3400 са кадрите от чужбина при 3400 заети в индустрията. Сами виждате, че наемането на работна ръка от чужбина не е решение на проблема.
- Какво тогава трябва да имат предвид хотелиерите ни това лято?
- Много е важно да има консолидация на бранша, единна ценова политика по отношение на качеството на предлагане на българския продукт и увеличаване на конкурентоспособността, като това минава и през безплатни чадъри и шезлонги. Това важи особено за хотелите на първа линия. В противен случай се получава ефектът на доминото - падане на цените, ниски заплати и липса на кадри.
- Трябва ли да се залага повече на услугата ол инклузив, или по-скоро трябва да остане в миналото?
- У нас се предлага ол инклузив от 1958 година. А всички туристи, които посещаваха страната ни до 1986 година, бяха на пълен пансион. Сега има достатъчно голям избор от ресторанти и заведения, но в същото време за големи групи е икономически по-изгодно да използват услугата ол инклузив.
- Говорим непрекъснато за развитието на туризма в градска историческа среда. Като имате предвид, че идва пролетта, на това ли трябва да заложим?
- Да, абсолютно. Туристите, които ще посетят страната ни в края на март или април, няма да са тук заради морските ни курорти, а заради културен туризъм. Това ще го наблюдаваме като феномен, както беше и през есента. Това се превръща в устойчива тенденция.
 С Румен Драганов разговаря Яна Йорданова
 
Румен Драганов
Визитка:
Работи в сферата на туризма повече от 30 години
Завършил е Техническия университет в София и УНСС
През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.
Взема участие в работата на много неправителствени организации – Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм
До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

http://www.monitor.bg/a/view/37214-170-000-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B4%D0%B5%D0%BD/