КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Мей иска гражданите на ЕС да останат…

02 април 2018

 

 
Мей иска гражданите на ЕС да останат във Великобритания след Брекзит
 
Британският министър-председател Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


"Те имат огромен принос за нашата страна, затова искаме те и техните семейства да останат. Напълно ясно заявявам, че гражданите на ЕС, които живеят законно във Великобритания сега, ще могат да останат", каза Мей пред парламента.


"Ще има цифрова система, която ще бъде модернизирана, благоприятна за потребителите и гарантираща, че този процес е колкото се може по-прост и лесен за хората", заяви тя.
По-рано този месец Мей каза, че гражданите на ЕС, които пристигнат във Великобритания след март 2019 г. (когато Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС и да започне преходният период), вече ще бъдат претирани по различен начин .
 
"Хората, които са дошли в Обединеното кралство, докато още сме били член на ЕС, са си създали определени очаквания и са направили житейски избор", заяви Мей пред репортери на връщане от посещението си в Китай. "Има разлика между хората, които са дошли, преди да излезем, и тези, които ще дойдат, знаейки, че Обединеното кралство вече не е член на ЕС."


Това е възможна пречка, която Великобритания и ЕС ще трябва да преодолеят, за да се споразумеят по въпроса за прехода след Брекзит. Идеята на този период е двете страни да могат през това време да се подготвят за последиците от края на 46-годишното членство на страната в съюза.


ЕС предупреди Великобритания, че трябва да приеме всички решения на съюза, а по време на така наречения преходен период  неговите граждани да могат да имат пълни права на пребиваване в Обединеното кралство.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133759_mei_iska_grajdanite_na_es_da_ostanat_vuv/