ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Николай Минчев с кариера в Германия, с концерти и в България

28 март 2018

 

Към музиканта Николай Минчев сякаш най-естествения въпрос, който напира от интервюиращия го, е: „Баща ви гордее ли се с вас?”
В света на класическата музика и изпълняващите я е от голямо значение музикант да наследи музиканта.
Баща му е изтъкнатият български цигулар проф.Минчо Минчев. Изключителен български музикант с принос към българската култура.
Николай Минчев също е цигулар, концертмайстор, преподавател.
Родителите и на Николай Минчев, и на Мила Георгиева, са музиканти. И има защо да са особено горди с кариерата на наследниците, реализиращи се с успех в Есен и Щутгарт.
Престижната позиция на концертмайстор удостоверява класата на музиканта и професионалните умения.
Европейските оркестри имат програми, които впечатляват голяма аудитория, имат активни международни контакти и програми с хоризонт.
Музикантите пристигат в Родината, за да изнасят концерти и за да бъдат съпричастни с програмата на престижни европейски музикални фестивали. Излиза, че те никога не са и прекъсвали контакта с българската публика.
Родителите могат да се гордеят с възпитанието им. Заради светоусещането.
Мила Георгиева има ангажименти към Европейския музикален фестивал, провеждан в България. Николай Минчев се представя и на Международния музикален фестивал във Варна, и на Международния музикален фестивал в Русе.
Николай Минчев е премерен в оценките и в погледа към именития родител: „Нямаме типичната американска връзка: Son, I’m proud of you!
Веднага музикантът прибавя и важно обяснение: „Но и на двама ни доставя голямо удоволствие да свирим и работим заедно.
Първият му учител по музика обаче не е баща му. В Музикалното училище му преподава Нели Желева.
Изтъкнатият цигулар Минчо Минчев свързва кариерата си и житейската история с Германия. Заминава натам в края на 20 век. Именно в Германия постига и своите професионални успехи и неговият син.
В годините 2001 г. – 2003 г. Николай Минчев е първи концертмайстор на симфоничния оркестър на Есен.
От 2003 г. музикантът е концертмайстор на симфоничния оркестър на Вупертал,  гост-концертмайстор е на симфоничните оркестри на Бохум и Херфорд, филхармоничния оркестър в Дортмунд, разбираме още от негова визитка в медии.
През 2001 г. музикантът печели наградата на Фонда за музикални инструменти в Германия.Получава като премия цигулка "Николаус Галиано".
Николай Минчев върви по стъпките на баща си – и той живее в Германия и изнася концерти в Родината.
През 2017 г. баща и син Минчеви се представят заедно на два престижни български фестивала – в Русе и Созопол. Изпълняват произведения на Жан-Мари Льоклер, Луи Шпор, Волфганг Амадеус Моцарт.
Свирили са заедно и на фестивала Варненско лято, преди десетина години време. С развитието на този фестивал проф.Минчо Минчев е свързан и заради водени майсторски класове.  
Връзката с България е трайна и дълбока. Николай разказва, че за първи път бил свирил заедно с баща си, когато бил на 15 години…Това е станало в Есен на откриването на изложба на големия български творец Светлин Русев.
И сигурно е изключителна радост за родителя да излезе на концертния подиум заедно със сина си, впоследствие, когато синът вече е и концертмайстор, и това да се случи на сцената на Музикален фестивал в Родината.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”