КАЛЕЙДОСКОП

Мартеници във Валенсия…

28 март 2018

 

По случай традиционния български празник „Баба Марта“ на първи март генералният консул участва в тържествено украсяване на дръвче с мартеници в известния туристически град LaValld`Uixo /обл. Валенсия/. Събитието се реализира по инициатива на генералното консулство във Валенсия и на българската асоциация „Хан Аспарух“ от гр. Кастельон и стана част от кампанията на ДАБЧ #BabaMarta. Осъществи се с любезното съдействие на кметството на града и с личното участие на кметицата г-жа Таня Баньос. Церемонията се състоя на централния площад пред общинската библиотека и беше последвана от конференция, на която многобройните гости бяха запознати с историята и символиката на най-българския празник и традициите при честването му. Разказана беше легендата за Мартеницата, а на всеки от присъстващите над 120 български, испански и румънски гости беше подарена такава.
Генералният консул Цветелин Цолов се обърна към сънародниците ни с реч, в която ги поздрави, както с празника „Баба Марта“, така и с наближаващия Национален празник на Република България – 3-ти март. Определи инициативата като отлична възможност за популяризиране на българските традиции и култура. Подчерта, че запознавайки испанската общественост с нашите празници и обичаи, подсилваме връзката между двата народа.
Кметицата на града г-жа Таня Баньос поздрави българската общност с традиционния български празник и изрази надежда, че ритуалът за украсяване на дръвче с мартеници ще се превърне в традиция за българите, живеещи в гр. LaValld`Uixo. Изрази своето задоволство от безпроблемната интеграция на нашите сънародници и им предложи своята подкрепа по всякакви въпроси.
На церемонията присъстваха също така г-н Антонио Лоренте, заместник кмет по социалните и културните въпроси, г-н Хорди Гарсия, заместник кмет по въпросите на младежта и спорта, г-жа Роксана Перуца, консул на Румъния в гр. Кастельон де Ла Плана, директорът на общинската библиотека, г-жа Роса Перея, директор на Агенция за интеграция на чужденците „АМИКС“, представители на кметството. Наред с официалните гости, на церемонията присъстваха множество български, испански и румънски граждани.
Събитието беше отразено от местната телевизия, електронните издания и доби широк отзвук в социалните мрежи.
Информация на Генералното консулство на Република България във Валенсия