АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Екатерина Захариева: Дипломация се прави на масата за преговори

27 март 2018

 

 
Румяна Бъчварова: „Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха отношенията между ЕС и Турция. Това беше и целта при организирането на тази среща.
ЕС и Турция остават близки партньори в изпълнението на споразумението за мигрантите. Това заяви Доналд Туск след срещата на върха във Варна. Той обаче подчерта, че "не са постигнати решения или компромиси" по въпросите, които предизвикват безпокойство. 
Дипломация не се прави от телевизионния екран. Дипломация се прави на масата за преговори, това се случи във Варна. Това коментира за сутрешния блок на Нова телевизия вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. По думите й важен въпрос по време на историческата среща ЕС-Турция бе бежанската криза, а на българската граница няма натиск.


„Нещо, което е много важно, е ангажиментът да се нормализират отношенията", посочи тя. Захариева призна, че има неща, които предизвикват противоречия, но важното е да се фокусираме върху позитивното.


„Това е подадена ръка, оттук-нататък много работа предстои. Тонът на срещата беше изключително конструктивен", смята още външният министър. Според нея има различия по позициите, но те не се решават през медиите.


Външният министър коментира и случая с отравянето на Скрипал и обсъжданията на този проблем. България няма намерение да гони руски дипломати, посочи тя. „Напрежението е голямо", смята Захариева. Призивът е и руската страна да покаже, че е част в разследването.
 
http://www.standartnews.com/balgariya-politika/ekaterina_zaharieva_diplomatsiya_se_pravi_na_masata_za_pregovori_tova_se_sluchi_vav_varna-369815.html

 

 

„Срещата във Варна разчупи едни ледове, които задържаха отношенията между ЕС и Турция. Това беше и целта при организирането на тази среща. Само по този начин могат да се решават актуалните проблеми."
Това заяви в „Денят започва" на БНТ началникът на премиерския кабинет Румяна Бъчварова.


„Срещата поставя началото на един процес, който се състои в размяна на мнения, сътрудничество между ЕС и Турция. Не случайно ние предложихме до края на нашето председателство да има отново такава среща", заяви тя.


За операцията в Африн тезата на президента Ердоган била, че турската страна прави всичко възможно да защити собствената си сигурност и граници. И второ, да помогне на бежанците да се върнат по родните си места, когато това стане възможно. „Така беше обяснена военната операция в Африн. Бяха показани снимки и беше направен опит да се убедят европейските партньори в това, че при относително запазената инфраструктура в Африн много бързо могат да бъдат върнати бежанците. Тази мисия беше представена като мисия с хуманитарен характер и бяха поканени европейските партньори заедно да работят в тази посока", поясни Бъчварова.


„Имаше тон на взаимно уважение и ясно представяне на позициите. Мисля, че този тон да бъде урок и за българските политици", добави тя.


Бъчварова заяви още, че по време срещата на четири очи между Борисов и Ердоган са обсъдени широк кръг двустранни теми, които не са решени досега. Договорено е въпросът за обезщетенията за тракийските бежанци да бъде решен от смесена комисия. Поставена е била и темата за изказването на турския президент по отношение на Кърджали и му е било обяснено, че това е неприемливо за българската страна. Българският премиер е получил уверение, че това не е рефериране към реални граници.
„Ситуацията на Балканите е такава, че всяка страна има малцинства в съседни държави", обясни Бъчварова.


Със срещата във Варна България утвърди позицията си на лидер в европейската политика, на задаване на тона и темпото. Това ще стане съвсем ясно и с края на българското европредседателство, в процеса на който изключително много нерешени теми се решават и се правят усилия. Това не остава незабелязано от нашите партньори, заключи Бъчварова.
http://www.standartnews.com/balgariya-politika/rumyana_bachvarova_borisov_kazal_na_erdogan_che_dumite_mu_za_kardzhali_sa_nepriemlivi-369816.html