КАЛЕЙДОСКОП

Български Фестивал в Бризбън

27 март 2018

 

На 3 март 2018 г. в гр. Бризбън се проведе успешно за втора поредна година Българският фестивал „Мартеница”, който през 2018 г. съвпадна с честването в щата Куинсланд на 140-та годишнина от Освобождението на България и породи изключителен интерес.
Фестивалът беше организиран от Комитета на Българската асоциация в Куинсланд с безусловната подкрепа на родолюбиви българи и съдействието на посолството, а Общината в столицата на щата Куинсланд - BrisbaneCityCouncil отпусна за целта финансова помощ в размер на 2 000 австралийски долара. 
В богатата програма, продължила до 9 ч. вечерта, взеха участие танцова формация "Здравец" от Бризбън, гостуващата танцова група "Хоро" от Мелбърн, фолклорно дуо "Жива вода", местната рок-група "IndigoDusk" и руски певчески ансамбъл "Самоцвети".
Фолклорната програма започна в 12 ч. с голямо право българско хоро, заснето за инициативата "Пробуждане за България", в която се включиха наши сънародници от Бризбън, Мелбърн и Сидни.
Впечатляващо беше изпълнението на най-малките танцьори от фолклорна група "Здравец", както и изявените вече фолклорни певици - ученичките Мирелла и Миа Божилов. 
Под ръководството на талантливата българска писателка Изабела Шопова беше организиран кръжок за изработване на мартеници, на който тя нагледно демонстрира процеса на изработване, а желаещите имаха възможността сами да си направят мартенички. 
На проявилите интерес бяха показвани танцовите стъпки на българските хора и ръченици.
Гостите имаха възможност да попълнят Анкета с въпроси за България, като тримата най-добре представили се спечелиха награди, осигурени от фирми на българи в Австралия. 

Бяха предлагани традиционни българския ястия и напитки, осигурени от Комитета на Българската асоциация и от доброволци, приготвили домашно месен хляб и сладкиши.
Посолството се включи с предоставяне на дискове и печатни материали за България, изпрати в електронна форма подготвени в посолството занимателни брошури и участва в популяризирането на културното събитие. Беше отправен поздравителен адрес към участниците и гостите на фестивала и поименна благодарност към всички доброволци.
Информация от Посолството на Република България в Канбера