ПОСТИЖЕНИЯ

Красимира Стоянова в „Реквием” на Верди в Софийската опера

20 март 2018

 

Красимира Стоянова е световноизвестно сопрано. Разнася славата на България за чудно място на земята, където звучат магически гласове.
Кариерата на сопраното преминава в чужбина. Стартирана е от софийска сцена и Софийската опера преди време.
Второ десетилетие изявите и са свързани с австрийската Щаатсопера. И това, без съмнение, увеличава възможностите на повече места по света да я чуят.
„Стремя се да бъда съсредоточена и задълбочена в нещата, които правя”, споделя в интервю звездата.
Не и липсва самочувствие, но набляга на точната преценка, на отдаденост на професията и премереност в оценките.
Взимала е трудни решения в кариерата си. 3 пъти е отказвала договори за „Мадам Бътерфлай”. В определен момент преценява, че не е готова за тази роля. И отказва.
Днес тя се завръща триумфално на сцената на Софийската опера, където е пяла през втората половина на 90-те.
А тогава, след София…следва пътуване към Виена. И…кариера на солист на сцената на виенската Щаатсопера.
Планетата Крисимира Стоянова са десетки изиграни роли. Спектаклите са от значимите за репертоара на всеки оперен театър с престиж.
Регистира участие в постановки на Щтаатсопера като Дездемона в „Отело”, Виолета в „Травиата”, Неда в „Турандот”, Елизабета в „Дон Карлос”, Анна в „Дон Жуан” и т.н.
Регистрира и много записи, които позволяват почитателите на операта да оценят силата на въздействието и таланта и и извън оперните зали.
Музикалната и кариера я отвежда в Карнеги Хол в Ню Йорк , в Ковънт Гардън и Албърт Хол в Лондон.
В Щаатсопера пее от 1999 г. И още през 2001 г.стига и до сцената на Метрополитън Опера с ролята на Виолета в „Травиата”.
Пак там се представя в „Турандот” и „Бохеми” от Пучини, в „Отело” и „Аида” на Верди, разбираме от медиите.
Записала е дискове от концерти с нейно участие с оркестрите на Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър , Концертгебау – Амстердам…
Създала е музикална кариера за два живота в операта. Изпълнител с този блясък при реализацията му през2018 г. срещат почитателите на оперното изкуство в София.
В „Реквием” на Верди на нея и партнира друго значимо име от съвременните български таланти в света на операта – Камен Чанев. И той е от състава на Щаатс опера.
В драматичното творение на Верди намираме и гневен протест, и дълбоко страдание, и героика, и лиризъм. Музиката му предлага силни емоции и прозрения, отбелязват медии. 
„Изкуството е изкуство, когато го правиш заради духовната потребност”, разсъждава Красимира Стоянова. Допълва, че вярва в силата на духа и духовното вътре в теб. Духовното не може да стои затворено, пулсира „и иска да се прояви”.
Сопраното споделя, „че техниката и психиката на един оперен изпълнител са свързани”. Зрител от залата да дава оценка за силата на въздействието на гласа й.
Обръща поглед към Родината. С уважение говори за своите учители, посочва Стоян Кисьов…
„В България се чувствам много добре” , казва Красимира Стоянова. И продължава: „За мен е важно да бъда сред близки и приятели. Обичам страната си. Обичам хората тук”. 
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”