АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Почитаме и скърбим заедно с македонския народ

16 март 2018

 

Почитаме и скърбим заедно с македонския народ за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Не трябва да забравяме тази част от историята и не трябва да допускаме подобни грешки, каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.
 
Борисов беше на възпоменателна церемония в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи от територията, на която днес е Република Македония.
 
Борисов е първият български правителствен ръководител, който участва в отбелязването на годишнина от отвеждането в лагера "Треблинка" и загинали там македонски евреи. По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.
 
За евреите от тези земи е било забранено да получат българско поданство и те остават под юрисдикцията на нацистките власти. Тази интерпретация обаче се оспорва от някои историци, а и от някои представители на еврейската общност в България.


В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяха да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов. "Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той. "Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества," добави той.


Да не се случи отново


"А и само преди 20 години на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки и кръвопролитни събития," продължи Борисов и подчерта, че затова в региона "трябва да градим, да работим заедно и народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята". За да не се случи това, отговорност носим днешните политици, заяви той.


По думите на премиера на Република Македония Зоран Заев, присъствието на колегите му от България, Босна и Херцеговина, на представители на румънския парламент и на дипломати от други държави, е показателно за направения цивилизационен избор. "Историята се повтаря само за тези, които остават слепи за изводите от нея", каза той.


Заев посочи, че днес преговаряме поуките от миналото, "за да осветлим допълнително пътя си към бъдещето, който сме избрали заедно. Приемането на различията, сътрудничеството и приятелството са ценностите, които приемаме и ще поддържаме с всичките си дела, за да не се повтаря никога това"
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/12/3144969_bulgariia_skurbi_s_makedonskiia_narod_za_evreite_ubiti/?ref=home_main_news