КАЛЕЙДОСКОП

Изложба „Вечната България” в Буенос Айрес. Паметникът на Левски

16 март 2018

 

С голям успех в аржентинската столица приключи представянето на изложбата „Вечната България“, изработена от Аржентинско-българската фондация, посветена на Ротативното председателство на България на Съвета на Европейския съюз, под патронажа на посолството на Република България  в град Буенос Айрес.
За отзвука красноречиво говорят отзивите в книгата за посещения: „Срещнах се с един прекрасен, непознат за мене свят“, „Българин съм и за момент се почуствах в Родината“ – са някои от впечатленията.
На закриването на изложбата присъстваха г-н Андрей Техов, посланик на Република България, г-н Хуан Сарафян, президент на Аржентинската федерация на чуждестранните дружества, г-жа Ева Пиколи - директор на Корпорация юг, българи, потомци на българи.
И ако на акта при откриването, вниманието бе насочено към приоритетите на България като Председател, за което говори г-н Техов, закриването бе посветено на един от най-достойните синове на България - Васил Левски. На негового дело се спря г-н Херардо Лука Самойлов – президент на Аржентинско българската фондация.
На еспозицията имаше специално отделен кът, посветен на Апостола, както и албуми с негови снимки и снимки на паметници от различни страни, които посетителите разглеждаха с интерес.
В Аржентина има два паметника на Апостола на българската свобода – в град Лас Бреняс, провинция Чако и в Буенос Айрес.
Както всяка година, паметникът в Буенос Айрес събра българи и потомци, за да почетат паметта на Апостола. Кратко слово произнесе българският посланик, като се спря значението на Васил Левски за българската история и за нас, като българи. След това бяха положени цветя.
Информацията е изпратена от г-жа Ружка Николова, секретар на Аржентино-българска фондация – Буенос Айрес