КАЛЕЙДОСКОП

Документален филм и изложба в БКИ – Берлин

15 март 2018

 

 
През месец февруари Българският културен институт (БКИ) в Берлин бе домакин на интересни събития, които събраха както българи, живеещи в немската столица, така и немци – приятели на България.
На 16.02.2018 г., в 18:00 часа, се състоя премиерата на българския документален филм „От признателните потомци“ (2016), чийто режисьор и продуцент е Стефан Командарев.
Представеният филм е една трогателна история за българина Георги Шопов, посветил живота си на доброто. Главният герой на филма, използва всеки един момент през свободното си време, за да поддържа изоставени гробове на значими български личности. Химик по професия и университетски преподавател, Георги Шопов пее в хора на храма на Централните софийски гробища. Същевременно той почиства гробовете на български будители, писатели, музиканти, учени и търси начини да възстанови надгробни плочи и надписи. Благодарение на Георги Шопов са възстановени ограбените и неразличими гробове на Адриана Будевска и Димитър Талев.
 
След прожекцията се проведе разговор с г-н Стефан Командарев и други представители на филмовия екип.
 
Същата вечер бе открита изложбата „Автори и плакати“: „... различни национални и частни архиви са съхранили голям брой забележителни образци – безценна хроника на българското кино и съществена част от развитието на съвременния българския графичен и рекламен дизайн, които заслужават да бъдат споделени с публиката. „Автори и плакати“ е опит да бъдат извадени от анонимност и забрава големите лица на българския плакат...“
 
На изложбата бяха представени репродукции на плакати от Българския национален филмов фонд, Националния филмов център и др.
 
Съорганизатори на изложбата са Културният институт към МВнР на България, Националният филмов център и Програма „Публики“ на Националния фонд „Култура“.
Д-р Ваня Велкова, Берлин