КАЛЕЙДОСКОП

100 години Българско училище в Будапеща

13 март 2018

 

 
 
На 25 февруари се навършват 100 години, откак отваря врати Българското училище в Будапеща. На тази дата 18 ученици започват редовно да посещават наетата класна стая в училището на ул. „Лоняи“ №4. Първият учител е Константин Спиров. 
 
Училището е основано от Българската църковно-училищна община. Паметни са думите на първия председател на Дружеството на българите в Унгария Лазар Иванов, които насочват по пътя към духовното развитие и знанието: „Бъдещето се гради не само с мотика, а с вяра в Бога и с отворени очи. А очите се отварят от науката.“ Първата стъпка е направена в тясно съдействие с българския пълномощен министър в Унгария Иван Стоянович и със свещеника отец Симов, по-късно Неврокопски митрополит Борис.
В истинско културно средище се превръща училището през 30-те години, когато директор е Никола Милев. Той създава библиотека, организира сказки и го превръща в истински народен университет.
В годините след Втората световна война училището преминава под ръководството на българското просветно министерство, през 80-те години се обогатява с гимназиален курс. През 2011 г. МОН се оттегля от управлението му.
 
Наследник на образователните традиции на българите в Унгария е Българското училище за роден език, създадено през 2004 г. от Българското републиканско самоуправление, изборен орган на българите в Унгария.
Своята 100-годишнина българското училище посреща с над 90 ученици от 1-ви до 12-ти клас, със съвременна материална база и собствени учебници. С амбицията да отговаря на потребностите на общността и достойно да продължи делото на дедите.
Кулминацията на тържествата с организиране на кръгла маса и галаконцерт ще бъдат на 28 и 29 септември 2018 г., за което ще изпратим допълнително покани.
Светла Кьосева,
директор на училището
За началото на празниците в чест на юбилейната година – вижте по-долу:
.
БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ’ 100
На 25 февруари се навършват 100 години
от първия учебен ден в Българското училище в Будапеща.
Ще отбележим този ден:
На ул. „Лоняи“ №4
14.00 – Поднасяне на цветя и венци пред паметната плоча на ул. „Лоняи“ №4
В Българския културен дом на ул. „Вагохид“ №62
15.00 – Обявяване на резултатите от конкурсите и награждаване на участниците
16.00 – Откриване на фотоизложба и тържество
17.00 – Коктейл
Каним всички настоящи и бивши възпитаници и техните семейства, всеки българин и съпричастен към българската общност да празнуват заедно с нас!
 
Българско училище за роден език
Българско републиканско самоуправление
Дружество на българите в Унгария