АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Как България отбеляза 140 години от Освобождението

12 март 2018

 

България чества националния си празник и 140-та годишнина от Освобождението на страната от османска власт и възстановяването на българската държавност. В цялата страна се проведоха тържества и патриотични инициативи, а на паметниците на Освобождението бяха поднесени венци и цветя.


На историческия връх Шипка тържествата започнаха от рано сутринта
 
Хиляди отидоха до паметника, за да се преклонят пред паметта на опълченците – българи, руснаци, румънци и финландци. В честванията там участие взе президентът Румен Радев, който е патрон на Националния инициативен комитет за честване на кръглата годишнина. Той обяви, че "Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на всички нас, потомците, и който ние не бива да пилеем."
 
Заря-проверка на площад "Народно събрание"
 
Държавният глава все участие и в тържествената заря-проверка на столичния площад "Народно събрание". Той прие почетния строй на представителните части на Българската армия.
 
"Скъпи съотечественици, на днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанският мирен договор, той сбъдна мечтата на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна държава. Този блян живя само няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа романтичният устрем на 19 век загина под откосите на драматичния 20 век, но споменът за пролетта на 1878 г. ще остане непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за дързостта на младите хъшове, селяни, даскали, които след многогодишни борби през април 1876 г. с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред. Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак – това е споменът за братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами", заяви Радев.


"Няма да забравим словата в манифеста на император Александър II, който обявява война на Османската империя, защото така изисква чувството за справедливост", заяви президентът. По думите му тези чувства са неподвластни на користни политически интерпретации.


Президентът Румен Радев изрази признателността на народа ни към воините от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и много други, положили кости по бранните полета на Руско­-турската освободителна война за Освобождението на България. "За всички тях България е последен дом. Тях ние почитаме като свои герои", каза Радев, цитиран от "Фокус".


Тържествен молебен в Шипченския манастир "Рождество Христово"


Сред официалните гости е и патриархът на Руската православна църква Кирил, който пристигна на тридневно посещение. Той се включи заедно с българския патриарх Неофит в честванията на Шипка. Двамата изтъкнаха православието като най-силната връзка между българския и руския народ. "Моля се за това, проявилата се с особена сила преди 140 години многовековна духовна връзка между нашите народи, да остане неразрушима за вечни времена", каза руският патриарх Кирил.
"Този ден е върхът на нашата свобода и се прекланяме пред него", отбеляза българският патриарх Неофит. Преди това двамата отслужиха тържествен молебен в Шипченския манастир "Рождество Христово".
 
Издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин
 
По-рано през деня около 200 граждани присъстваха на церемонията по издигане на церемонията по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния войн в София. Българският трибагреник бе издигнат под звуците на химна на България и 20 топовни салюта. В церемонията участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и други политици.
 
Йотова каза, че "все по-нелепо и кощунствено звучат приказките на онези, които казват, че опълченците били малък отряд, че Великите сили са разпределяли съдбините." Каракачанов пък заяви, че "всеки е свободен, доколкото му позволяват съвестта и сърцето. Ако няма самочувствие, ще си остане роб или човек, който има комплекси."
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/03/3140053_kak_bulgariia_otbeliaza_140_godini_ot_osvobojdenieto/
със съкращения